Satürn’de 10 Yıl

cassini_10 yasinda

Satürn ve gezegenlerini izleyen Cassini uydusu 10 yaşına girdi. Geçen 10 yıl boyunca bir yığın görüntü ileten Cassini yardımıyla Satürn ve uydularını daha yakından tanıma şansına kavuştuk. 15 Ekim 1997’de Cassini ve üzerinde taşıdığı Huygens sondası Dünya’dan fırlatıldı. Yedi yıl sonra 1 Temmuz 2004’de araç Satürn yörüngesine giriş yapmıştı.  NASA/JPL 10. yıl onuruna görülen en önemli 10 keşfi aşağıdaki gibi belirlemiş.

1. Huygens dış Güneş Sistemi’ndeki bir uyduya indiHuygens sondası 14 Ocak 2005’te Titan yüzeyine indi ve yandaki görüntüyü yolladı. 2 saat 27 dakika görev yapan sonda bu süre içerisinde Titan’ın atmosferindeki metan yağmurunu, yüzeydeki erezyon ve kurumuş göl yataklarını gözledi. Benzen de dahil olmak üzere Titan atmosferinde organik bileşiklerin var olduğunu belirledi. Yandaki görüntü yüzeyin gerçek rengini elde edebilmek için renklendirilmiştir.

 

2. Enceladus’ta Buz FıskiyeleriCassini Satürn’ün Enceladus uydusunda buz fıskiyeleri olduğunu belirledi. Yüzeyden uzaya fışkıran tuzlu su uzayın soğukluğu nedeniyle anında donup buza dönüşüyordu. Bu da uydunun yüzeyinin altında bir sıvı okyanusun var olması demektir. Dünya’daki yaşam denizlerde başladığına göre Enceladus’un okyanusunda da yaşam olma olasılığı uyduyu Güneş Sistemi’nin en merak uyandırıcı yerlerinden biri yapmaktadır.

Enceladus'tan fışkıran buz..
Enceladus’tan fışkıran buz..
3. Satürn halkalarının aktif ve dinamik olduğu belirlendiCassini uzay aracı Satürn halkası içinde uydu olması muhtemel yeni bir oluşum gözledi. Bu gözlem gezegenin bilinen uydularının oluşumuna da ışık tutabilir.

4. Titan’da Dünya’daki gibi göl, deniz, akarsu varTitan’da yağmur yağdığı, şimşek çaktığı, göl, nehir ve denizlerin olduğu Cassini’nin radar görüntüsü, kızılötesi ve optik gözlemleri sonucunda anlaşıldı.

5. Satürn’ün kuzeyinde dev fırıtnaSakin bir atmosferi olduğu düşünülen Satürn’de 2010 yılının sonuna doğru büyük bir fırtına patlak verdi. Fırtınanın olduğu yerde büyük bir girdap oluştu ve hiçbir gezegende görülmeyen bir sıcaklık artışı tespit edildi. Fırtına yaklaşık bir yıl sürdü.

6. Satürn kutuplarında farklı radyo ışımasıJüpiter2in kendi çevresinde dönüşünü hesaplayan yöntem Satürn’de de denendi. ancak kuzey kutbu ile güney kutbunun radyo ışımasının farklı olduğu gözlendi. Bu durum gezegenin ekinoks sürecinde olmasına bağlansa da hâlâ Satürn’de bir günün uzunluğu bilinmiyor.

7. Halkalarda dikey yapılarHer 15 yılda bir Satürn halkaları güneş ışığını kuzey-güney doğrultudan alır. Bu durumda da halkaların yüksekliği de ortaya çıkar. Cassini 15 Ağustos 2009’daki ekinoks sırasında Satürn’ün B halkasındaki uzun gölgeleri gösteren bu görüntüyü yollamıştı.

 

8. Titan atmosferinin moleküler yapısıCassini, Titan atmosferindeki yaşam için vazgeçilmez olan organik kimya bileşenlerinin (metan, etan vb. organik bileşikler) düşünülenden daha aktif olduğunu ve bilinenden daha alt katmanlara kadar uzandığını belirledi.

9. Iapetus’un gizemi çözüldüSatürnün 300 yıl önce keşfeidlen üçüncü büyük uydusu Ispetus’un yüzeyindeki koyu ve aydınlık noktaların sırrı çözüldü. Cassini uydunun yüzeyinin oldukça bozuk olduğunu ve kraterle kaplı olduğunu gösterdi. Buna göre eski ve yaşlı kısımlar enerji soğurduğundan siyah, daha genç ve yüksek yerler enerjiyi yansıttığından beyaz görülüyor.

10. Altıgen fırtınaSatürn’ün kuzey kutbunda birbirine ters yönde dolanan iki hava akımı görüldü. Bu fırtınalar altıgen şekilli jet akımlarını gösteriyor.

Cassini

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d