COROT-7’de İkinci Gezegen Bulundu

Ötegezegen keşifleri tüm hızıyla devam ediyor. Bu sefer bir yıldız daha iki ve ikiden fazla gezegeni olan yıldız sistemleri içine katıldı: COROT-7.  Daha birkaç gün önce yıldızın bulunan ilk gezegeninin karasal gezegen olduğuna ilişkin haberi yayınlamış ve bunun ötegezegenler içerisinde bilinen ilk karasal gezegen olduğunu belirtmiştik. Şimdi aynı yıldıza ait ikinci bir gezegen bulundu. Böylece ikiden fazla gezegeni keşfedilen yıldız sayısı 41’e yükseldi. Bu konuda 55 Cancri Sistemi, 5 gezegenle lider durumda. Son keşifle ötegezegen sayısı 374’e yükseldi. Gelelim detaylara.

COROT-7 yıldızı K tayf türünde, yüzey sıcaklığı 5275 C derece olan, Güneş’ten biraz daha küçük (çapı 0,87Güneş çapı ve kütlesi 0,93 Güneş kütlesi) bir yıldız.

corot7
COROT-7 Sistemindeki gezegenlerin yerinin Güneş Sistemi ile kıyaslanması

Yıldızın ilk gezegeni olan ve 4,8 Dünya kütleli  COROT-7 b, 2009’un Şubat ayında bulunmuştu. Şimdi de sıra diğer gezegeninde.

COROT-7 c gezegeni b gezegenine göre biraz daha kütleli: 8,4 Dünya kütleli. Yıldızından 0,046 GB (Gökbirim, 1 GB=150 milyon km, Dünya-Güneş uzaklığı) kadar uzaklıkta dolanıyor. Aslında bu yörüngesi Merkür Güneş arası uzaklığa göre çok ama çok yakın. Bununla birlikte COROT-7 b’den biraz daha uzakta dolanıyor.

Gezegenin dolanım dönemi 3,7 gün. Dış merkezliği ise 0. Yani gezegen yıldızı çevresinde tam bir dairesel yörüngede dolanmakta. Gezegen doppler etkisi ile keşfedildi.

Kaynak: PlanetQuest

Türkçesi: Gezegenavı

Benzer...

Güneş’in Beyaz Cüceye Dönüşümü: Gelecek Senaryoları

Güneş sisteminden 4000 ışık yılı uzaklıkta bir beyaz cüce çevresinde dolanan Yer benzeri bir gezegen keşfedildi. Güneş bir beyaz cüceye dönüştüğünde Yer Mars yörüngesinin ötesine göç ederek donmuş yüzeyi olan…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.