Elveda Yıldıztozu

Kuyrukluyıldız avcısı Yıldıztozu 12 yıllık görevinin ardından emekliye ayrıldı.(NASA/JPL-Caltech)

NASA’nın Yıldıztozu (Stardust) aracının görevi bitti. Araç son olarak 24 Mart’ta Dünya’ya son bilgileri iletti. Araç 14 Şubat günü Tempel-1 kuyrukluyıldızının yakınından geçmişti. Araç son olarak çeşitli manevralar yaparak bu manevralar sırasında ne kadar yakıt harcadığını bildirdi.

NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan (JPL) Yıldıztozu görevi başkanı Tim Larson: “1999’yılında göreve başlayan Yıldıztozu bugüne kadar Güneş Sistemi hakkında yeni bilgiler edinmemizi sağladı. Aracın ilettiği son bilgiler gelecekte yapılabilecek uzun uzay görevlerinde kullanılabilecek” diyor.

Yıldıztozu son olarak 14 Şubat günü Tempel-1’in yanından geçmiş ve bu görüntüyü iletmişti. (NASA/JPL-Caltech/Cornell)

312 milyon km uzaklıktaki aracın yakıtı tükenene kadar manevra yaptırılarak yakıt ölçümleri sınandı. Bu veriler yeni roket tasarımlarında daha az yakıt yakmak için kullanılacak.

JPL’den Stardust-NExT programı yöneticisi Allan Cheuvront: “Yıldıztozu’nun motorları 146 saniye boyunca ateşlendi. Elde ettiğimiz verilerle gelecekte daha az yakıtla daha uzun mesafeler gidebilecek araçlar tasarlanacak” diyor.

7 Şubat 1999’da fırlatılan Tıldıztozu, Ocak 2006’da asıl görevini tamamlamıştı. Araç ‘Annefrank’ adlı bir asteroitin yakınından geçmiş, Wild 2 kuyrukluyıldızının bıraktığı parçalardan örnekler toplamıştı. Bu örneklerin bulunduğu kapsülü Dünya’ya bırakmak için geri dönmüştü. Araca ek olarak Tempel-1 kuyrukluyıldızına “Sevgililer Günü’nde buluşma” görevi verilmişti. Araç toplamda 5,69 milyar km yol aldı. Artık boş yakıt tankıyla uzayda tek başına kaldı.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d