Kepler 11 yeni gezegen sistemi ve 26 yeni gezegen daha keşfetti. Bu sistemler gezegen oluşumlarını anlamaya yardımcı olacak.
Yıldızlarının yörüngesine yakın olan gezegenlerin büyüklüğü 1.5 Dünya yarıçapından Jüpiter büyüklüğüne kadar değişmektedir. On beşinin büyüklüğü Dünya ile Neptün arasındadır. Ayrıca gözlemler hangilerinin Dünya gibi karasal ve hangilerinin Neptün gibi gaz gezegen olduğunu da belirleyecektir. Gezegenler yıldızlarının yörüngesinde 6 gün ile 143 gün arasında değişen sürelerde dolanmaktadır. Hepsi yıldızlarından Venüs-Güneş kadar uzaklıkta yer almaktadır.
NASA Genel Merkezi’nden Kepler programı bilim insanlarından Doug Hudgins: “Kepler’den önce ötegezegen sayısı 500 dolayındaydı. Kepler bir yumruk kadar büyüklükteki bölgede iki yıl içinde 60’dan fazla gezegen ve 2300’den fazla gezegen adayı keşfetti. Artık gökadamızın bu bölgesinde çeşitli boyutlarda gezegenlerle kaplı olduğunu biliyoruz” diyor.
Kepler 150 000’den fazla yıldızı olan bölgede gezegen keşfini geçiş yöntemiyle yapar. Yıldızın önünden geçen gezegen yıldızının ışığında azalmaya neden olur. Bu da yıldızın önünden bir nesne geçmesiyle mümkün olabilir. Gezegen olduğunun onayı için gezegenin en az üç geçiş yapması gerekir.
Kepler-23 ve Kepler-24 sistemleri çalışma ekibinden Eric Ford: “Yıldızın parlaklığındaki azalmaya neden olan nesnenin gezegen olduğunun onayı için ek gözlem ve analiz gerekir. Bu gezegenler önemli ölçüde yeni teknikler uygulanarak keşfedildi” diyor.
Yeni sistemlerde iki ile beş arasında gezegen bulunuyor. Oldukça sıkışık bir durumdaki gezegenlerin birbirine uyguladığı kütle çekimi gezegenlerin bazen hızlanmasını bazen yavaşlamasına yol açıyor. Kepler bu değişimleri geçiş zamanlaması çeşitliliğiyle ölçüyor.
Geçiş zamanı çeşitliliği ile gezegen sistemlerindeki gezegen adaylarının onayı yer merkezli teleskopların onayı olmadan verilebiliyor. Bu ölçme yöntemi için Kepler biçilmiş bir kaftandır.
Keşfedilen sistemlerden Kepler-33 sistemine ait yıldız Güneş’ten büyük ve en çok gezegeni olanıdır. Büyüklükleri Dünya yarıçapının 1.5 katı ile 5 katı arasında değişen beş gezegeni bulunmaktadır. Tüm gezegenleri kendisine oldukça yakındır.
Bir yıldızın özellikleri gezegen tespiti için ipuçları verebilir. Yıldızın parlaklığındaki değişim gezegenlerin yıldızın önünden geçmesiyle ortaya çıkabilir. Böylesi bir durumda parlaklığın azalmasının nedeninin gezegene bağlı olmaması olasılığı çok düşüktür.
NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden Jack Lissauer: ”Kepler-33 sistemindeki gezegenlerin onayı için kullanılan yaklaşımın güvenirliğinin yüksek olduğunu görüyoruz. ” diyor.