Yılın finalini Ulusal Optik Astronomi Gözlemevi (NOAO) ve WIYN’ın ortaklaşa elde ettiği geniş alanlı Kuğu görüntüsüyle yapıyoruz. Cisim gökyüzünde üç derecelik -yaklaşık 45 Dolunay- alanı kaplamaktadır. Bu görüntü elde edilirken yüksek çözünürlükten de ödün verilmedi. Bu da 600 milyon piksel çözünürlüğüyle onu şimdiye kadar elde edilmiş en büyük gökbilim görüntülerinden biri yapmaktadır.
Uzun zaman önce büyük kütleli bir yıldızın patlamasıyla uzaya saçılan gaz bulutlarının oluşturduğu Kuğu İlmeği (Cygnus Loop) büyük bir süpernova kalıntısıdır. Kuğu takımyıldızı yönünde ve 1500 ışık yılı uzağımızda yer almaktadır. Gökbilimciler bulutsuyu oluşturan süpernovanın 5-10 bin yıl önce gerçekleştiğini düşünüyor. 1784 yılında William Herschel tarafından kaydı tutulan bulutsu gökyüzünde o kadar büyük bir alamnı kaplamaktadır ki birçok yerde diğer cisimleri de görebilmekteyiz. Görüntü sol kısmında NGC 6992 ve NGC 6995, görüntü merkezi yakınlarında NGC 6974 ve NGC 6979, görüntünün sağında da Peçe Bulutsusu (Veil Nebula) ile Pickering Üçgeni (Pickering’s Triangle) görülüyor. 52 Kuğu olarak bilinen görüntünün batı sınırındaki parlak yıldız ise süpernova ile ilgili değildir.
Veriler oksijen [OIII] (mavi), kükürt [S II] (yeşil) ve hidrojen-Alfa (kırmızı) filtreleri yardımıyla NOAO mozaik 1 Kamerasıyla elde edildi. WIYN 0,9 metrelik teleskopla 1 derece karelik alan görüntüleri alındı. Kuğu İlmeği görüntüsü ise 3×3 ızagara çizgileriyle dokuz farklı teleskopla oluşturuldu.
Bu tür görüntüler modern kameralarla donatılmış küçük teleskoplarla bile büyük araştırmalar yapılabileceğini gösteriyor.
NOAO