Astronomi Diyarı uzun ve zorunlu bir tatilden sonra yayına Merak aracıyla dönüyor. Bilindiği üzere Mars’ın yeni robotu Merak (Curiosity) geçenlerde gezegene başarılı bir iniş gerçekleştirmiş ve ardından çalışmaya başlamıştı. Araç bulunduğu yerden Mars yüzeyine ait yeni görüntüleri bizimle paylaştı. İşte bu görüntüler..
Merak’ın Mars yüzeyine 21 dakikalık inişini gösteren grafik. (NASA/JPL-Caltech)
Merak’ın arka kameralarından biriyle alınan 7 Ağustos tarihli bu görüntüde beyaz renkteki ucu sivri araç ise Dünya ile iletişimi sağlayan antenidir. (NASA / JPL-Caltech)
8 Ağustos tarihli bu görüntü ise Merak’ın inişini gerçekleştirdiği ve inceleme yapacağı Gale Krateri’nin 360 derecelik panoramik görüntüsü. Merak ile özellikle gri görülen bölgeler incelenecek. (NASA / JPL-Caltech / MSSS)
Üstteki panoramik görüntünün sağ kısmının ayrıntılı hali. Gale Krateri’nin merkezinden dışarı doğru yükselen tepe ise görüntüde sol kısımda açıkça kendini gösteriyor.Görüntünün ortasındaki grimsi lekeler ise aracın iniş yaptığı yerdir. (NASA / JPL-Caltech / MSSS)
NASA dün Cape Canaveral Hava Üssü’nden yeni bir uyduyu Atlas V roketiyle uzaya gönderdi. Solar Dynamics Observatory (SDO) yani Güneş Harekletliliği Gözlemevi adını taşıyan uydu Güneş’in yeni gözcüsü olacak ve özellikle güneşin alt katmanlarını inceleyecek.
Yeni keşfedilen bir kuyrukluyıldızın Mars’ın çok yakınından geçeceği belirlendi. Gökbilimciler C/2013 A1 olarak adlandırdığı kuyrukluyıldızın yörüngesini belirledi. Buna göre gökcismi Ekim 2014’de Kızıl Gezegen’in oldukça yakınından geçecek. 50 km çapındaki gökcismi bu sırada saatte 201.000 km gibi yüksek bir hıza ulaşacak.
Kepler Saklanan milyonlarca gezegen olduğunu ve bunların yüzlercesini keşfeden Kepler teleskopu dokuz yıllık çalışmanın ardından emekliye ayrıldı. Yakıtı biten teleskop Dünya’dan güvenli bir uzaklıkta bırakıldı. Kepler şimdiye kadar 2600’den fazla gezegen keşfetti. Bunların bir kısmı yaşamı destekleyecek yapıda olabilir. Kepler…
Gezgin-2, 25 yıl önce Güneş Sistemi’nin hakkında en az bilgi sahibi olunan gezegeni Uranüs’ün yakınından geçmiş ve gaz devine ait birçok veri yollamıştı.
Alınan görüntülerde özellikle Uranüs’ün buzlarla kaplı uydusu Miranda araştırmacıları şaşırtmıştı. Bilim insanları bu uydunun buzlarla kaplı yüzeyinin kraterlerle dolu bir yapıda olduğunu bekliyordu.
NASA’nın Mars’ın en ilginç bölgelerinden birini inceleyecek olan gelişmiş mobil robotu 26 Kasım’da Florida’dan Türkiye saati ile 17:00’de fırlatılacak.
Adı yapılan bir anketle Merak konulan Mars Bilim Laboruatuarı, şimdiye kadar başka bir gezegene gönderilen en fazla bilimsel yeteneği olan araç ünvanına sahip.
Mars’a insan göndermek için bilim insanları ve mühendisler bir dizi teknolojik ve güvenlik engelini geçmek zorunda. Engellerden biri Güneş’ten, uzak yıldızlardan ve gökadalardan gelen parçacık ışınımın (radyasyon) oluşturduğu risk. Burada iki önemli soru karşımıza çıkıyor: Parçacık ışınımı kızıl gezegene yapılacak…
kızıl gezegen ne kadar da bizim dünyamıza benziyor ya.bu görüntülerde bildiğim kadarıyla şimdiye kadar başka bir dünyadan çekilmiş en net görüntüler…tebrikler NASA
kızıl gezegen ne kadar da bizim dünyamıza benziyor ya.bu görüntülerde bildiğim kadarıyla şimdiye kadar başka bir dünyadan çekilmiş en net görüntüler…tebrikler NASA