Herkese Bir Gökada

WISE 1 yaşında. Doğum günü nedeniyle yukarıda görülen farklı yapı ve özellikteki dört gökada, WISE verileri arasından seçildi.

NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Tarayıcısı (Wide-Field Infrared Survey Explorer-WISE) 1 yaşında. WISE ekibi 1. yıldönümü şerefine sarmal ve eliptik görünüme sahip dört farklı gökada görüntüsünü yayınladı.

WISE fırlatıldıktan sonra bir ay süren testlerin ardından gökyüzünün değişik alanlarını taramaya başlamıştı. Bu yılın temmuz ayına kadar da yüz milyonlarca gökada içeren görüntülerini iletmişti. Araç bunların dışında iki kısa dalga boylu kızılötesi algılayıcıları ile asteroit ve kuyrukluyıldızları incelemişti. WISE görevini başarıyla sürdürüyor.

Sol üstte görülen gökada NGC 300. Gökbilimciler sarmal bir gökadanın tüm özelliklerini anlayabilmek açısından bu gökadayı oldukça ayrıntılı incelemişlerdir. WISE’nin kızılötesi görüntüleri yardımıyla görünür ışıkla görülemeyen yoğun gaz ve sıcak toz alanları ortaya çıkarıldı. 39 000 ışık yılı uzaklıktaki NGC 300 gökadası Samanyolu’nun yaklaşık % 40’ı büyüklüğündedir.

Sağ üstte ise Meksika Şapkası (Sombrero) olarak da bilinen M104 gökadası görülüyor. Her ne kadar sarmal gökada sınıfına girse de NGC 300’den oldukça farklı bir görünüme sahiptir. Gökadanın çevresini saran tozlu alan ise yine WISE’nin yeteneği sayesinde görülmüştür. M104’de mavi renkle görülen büyük yıldızlar çevreye dağılmış durumdadır.

Sol altta merkezinde büyük yıldızların olduğu M60 görülüyor. M60 sarmal bir gökada izlenimi vermediğinden eliptik gökadalar arasında sayılır. Başak kümesinde bulunan M60, Samanyolu’ndan % 20 daha büyüktür. M60’ın merkezinin dışında görülen parlak sarmal gökada ise NGC 4647’dir. Tüm bunların dışında görüntüye iki de asteroit girmiştir (saat 2 ve 8 yönünde yeşil noktalar olarak kendilerini göstermişler). Bu da görüntünün sıra dışı olmasına neden olmuş. WISE bu alanın görüntüsünü elde etmeye çalışırken asteroitlerde kareye girerek poz vermişler.

Sağ alttaki sarmal gökada ise M51 ya da NGC 5194 olarak kodlanmış Girdap (Whirlpool) Gökadası’dır. Girdap Gökadası’nın yakaladığı cüce gökada NGC 5195 ise görüntüde kaderine razı olmuş bir hal sergiliyor.

Kaynak: NASA-WISE

Astronomi Diyarı’nda yer alan WISE haberleri için tıklayınız.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.