Mars’ın Bir Krateri Geçmişte Tuzlu Suyla Doluymuş

Mars uzun zaman önce şimdiki gibi kuru ve soğuk değildi. Yeni bir çalışmada ele alınan bir Mars kraterinin yaşamı destekleyen suyla dolu olduğuna ilişkin kanıtlar elde edildi.

mars_hynek
Mars’ın büyük bir kraterinin tuz deposu olduğu belirlendi (LASP / Brian Hynek).

Colorado Boulder Üniversitesi’ndeki araştırmacılar Mars robotu Fırsat’ın (Opportunity) gözlem alanı yakınındaki Meridiani bölgesinde 18 kilometre-karelik alanı kaplayan bir gölün klorür tuz içerdiğini saptadı. Dünya üzerinde de çeşitli kurumuş göl yataklarında tuz bulunması akla bu kraterin bir zamanlar suyla dolu olduğu olasılığını getirdi.

Kraterin tabanı ve onu çevreleyen alanın mineralojik yapısı 3,6 milyar yıldan daha yaşlı bir krateri gösteriyor. Bilindiği üzere Güneş Sistemi 4,6 milyar yıl önce oluşmuştur.

Çalışma ekibinden Prof. Brian Hynek: “Bu uzun ömürlü bir göldü. Biz gölün yaş aralığını belirledik. Bu gölün Mars’ta kuruyan son büyük göllerden biri olduğunu söyleyebiliriz” diyor.

Tuzun dağılımı ve kalınlığına bakarak gölün Dünya’daki okyanuslarla benzer oranda yani yüzde 8 tuz barındırdığı ve bu nedenle mikrobik yaşama uygun bir özelliğe sahip olduğu belirlendi.

“Göldeki tuzun varlığı sanki yaşanabilir bir ortam sunduğu anlamına geliyor” diyor Hynek. Ancak yaşamı etkileyen faktörlerden olan asitlik düzeyiyle ilgili bir çalışma yapılmadığını da ekliyor.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d