Renkli Göksel Manzara

ESO’nun Çok Büyük teleskopu ile yapılan yeni gözlemler yıldız kümesi RCW 38’i tüm ihtişamıyla gözler önüne seriyor. Bu görüntü HAWK-I kamerasının GRAAL uyarlamalı optik sistemi ile birlikte yapılan testi sırasında alınmıştır. Görüntüde RCW 38 ve çevresinde ışıldayan gaz bulutları, bir araya gelen bu genç yıldızların merkezlerini saran karanlık toz filizleriyle ayrıntılı bir şekilde görülüyor.

RCW 38’in parlak, mavi-renkli bölge olarak görülen merkezi halen oluşmaya devam eden çok sayıda genç yıldız ve öncül-yıldıza ev sahipliği yapmaktadır. Bu yeni oluşan yıldızlardan çıkan yoğun ışınım çevredeki gazın parlamasına yol açmaktadır. (ESO/K. Muzic)

Görüntüde ESO’nun Şili’deki Çok Büyük teleskopu (VLT) üzerindeki kırmızı-ötesi görüntüleyici HAWK-I ile yakalanan RCW 38 yıldız kümesi görülüyor. Kırmızı-ötesi dalga boyunda gözlem yapabilen HAWK-I RCW 38 gibi tozla kaplı yıldız kümelerini görüntüleyerek, iç kısımlarda oluşan yıldızların benzersiz görüntülerini elde edebiliyor. Yüzlerce genç, sıcak ve büyük kütleli yıldız içeren bu küme Yelken takımyıldızı doğrultusunda, yaklaşık 5000 ışık-yılı uzaklıkta yer almaktadır.

RCW 38’in parlak, mavi-renkli bölge olarak görülen merkezi halen oluşmaya devam eden çok sayıda genç yıldız ve öncül-yıldıza ev sahipliği yapmaktadır. Bu yeni oluşan yıldızlardan çıkan yoğun ışınım çevredeki gazın parlamasına yol açmaktadır. Bu parıldama daha soğuk olan, koyu kırmızı ve turuncu gölgeli renklere sahip bölgedeki kozmik tozla zıt renklerdedir. Bu zıtlık sayesinde dikkat çekici bir manzara ortaya çıkmaktadır — sanatsal bir gökyüzü parçası.

RCW 38 Yelken takımyıldızı yönündedir. (ESO, IAU and Sky & Telescope)

Bölgenin daha önce optik dalgaboyunda alınan görüntüleri dikkat çekici bir şekilde farklı — optik görüntüler yıldızlarca daha boş görünüyor çünkü gaz ve toz kümeyi görmemizi engelliyor.  Bununla birlikte, kırmızı-ötesinde yapılan gözlemler optik bölgede görüntüyü engelleyen toz boyunca görüş sağladığından yıldız kümesinin merkezine dair bilgiler sağlayabiliyor.

HAWK-I VTL’nin Birim teleskopu 4’ün (Yepun) üzerine kurulmuştur ve yakın-kırmızı-ötesi dalgaboylarında çalışmaktadır. Yakın gökadalar ya da büyük bulutsuların yanı sıra tekil yıldızlar ve ötegezegenleri görüntülemek gibi bir çok bilimsel görevi vardır. GRAAL ise HAWK-I’e bu dikkat çekici görüntüleri alabilmesi için yardımcı olan bir uyarlanabilir optik modülüdür. Gökyüzüne dört lazer ışını yollayarak kaynak yıldızlar gibi davranmakta ve daha keskin görüntüler elde edilebilmesi için atmosferik çalkantının etkilerini düzeltmek için kullanılmaktadır.

Bu görüntü HAWK-I ve GRAAL için gerekli olan test gözlemleri serisinin bir parçası olarak alınmıştır — bilimsel doğrulama olarak bilinen bir süreç. Bu testler VLT üzerine takılması planlanan yeni bir aygıtın teslim alınması sırasında gerekli olan sürecin bir parçasıdır ve yeni aygıtın yeteneklerini sergileyen temel bilimsel gözlemleri içermektedir.

RCW 38 kümesi
ESO-Türkiye (Arif Solmaz, Çağ Üniversitesi, Uzay Gözlem ve Araştırma Merkezi, Mersin)

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d