NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu Samanyolu’nun 360 derecelik panoramik görüntüsünü elde ederek gezmemiz için yayınladı. Gezmek ise çok kolay, yazının altındaki adrese tıklayın ve gezintiye başlayın.
Gökadamızın yıldızlarla dolu panoramik görüntüsü için Spitzer’in son 10 yıl içinde ilettiği 2 milyondan fazla kızılötesi verisi işlendi.
NASA’nın Spitzer Uzay Bilim Merkezi’nden görüntüleme uzmanı Rose Bowl: “Çıkan sonucu panoda göstermek isterdik ama bize bir futbol stadı kadar büyük bir alan gerekiyordu. Bunun yerine gökbilimcilerin ve interneti olan herkesin kullanmasına görmesini sağlamak için dijital ortamda yayınlamayı tercih ettik” diyor.
20-gigapiksel’lik görsel Microsoft’un WorldWide Telescope sayfasında kullanıma açıldı.
Bilindiği üzere Güneş Sistemi Samanyolu’nun sarmal kollarından birinin (Avcı kolu) üzerinde, gökada merkezinden 26 000 ışık yılı uzaklıktadır.
Verilerle elde edilen bu yüksek çözünürlüklü görüntüde gökada merkezindeki yoğunluğu, büyük kütleli yıldızların çevrelerine yaydığı güçlü ışımayı görebiliyorsunuz. Üstelik daha önce farkedilmemiş küçük kütleli sönük yıldızlar dahi poz vermiş görünüyor.
Spitzer 2003 yılında uzaydaki yörüngesine yerleştiğinden bu yana geçen 10 yıl boyunca Güneş Sistemi’mizdeki asteroitlerden en uzak yerdeki gökadaların gözlemine kadar birçok cisim gözledi. Spitzer kızılötesi dalga boyunda çalıştığından optik bölgede görülemeyen tozlu bölgelerdeki birçok cisme ait keşiflerin yapılmasını sağlamıştır.
Spitzer ile ilgili haberleri görmek için tıklayınız.
360 derecelik Samanyolu görüntüsü: http://www.spitzer.caltech.edu/glimpse360