Satürn’ün Sünger Görünümlü Uydusu

Bu görüntü denizlerin derinliklerinde yaşayan gözenekli deniz süngerini andırıyor.

Derin ve soğuk suda yalnız yaşayan sünger gibi Hyperion uydusu da Satürn’ün dış uydularından biridir. Satürn sistemini inceleyen Cassini bu görüntü 26 Eylül 2005 tarihinde elde etti.

Hyperion
Satürn ilginç uydularından Hyperion (NASA/JPL/Space Science Institute).

Cassini Hyperion ile ilginç bir tespit de yaptı. Buna göre uydunun yüzeyinde yüklü parçacıkların etkisiyle 200 Voltluk elektrik şoku oluşmuş durumda. Güneş’ten kopan ve Satürn manyetik alanı içinde hapsolarak uyduya biriken bu yüklü parçacıklar Hyperion’un yüzeyinin elektrik yüklü olmasına neden oluyor.

Patates şekilli Hyperion 410 x 260 x 220 km boyutlarındadır. Uydunun bu sıradışı görüntüsü düşük yoğunluğundan kaynaklanmaktadır. Yüzeyinin bu kadar gözenekli olmasını hızla uyduya çarpan irili ufaklı meteorlar sağlamıştır. Gökbilimciler Hyperion’un yüzeyinde küçük miktarda da olsa su ve buz olduğunu düşünüyor.

Cassini bu görüntüyü elde ettiği sırada Hyperion’dan 62.000 km uzaktaydı. Görüntü ölçeği piksel başına 362 km’dir.

ESA

Benzer...

Kuiper Kuşağı’ndaki Üçlü Sistem: Altjira’nın Keşfi

Kütle çekim kuvvetiyle bağlı üç cismin uzayda nasıl hareket ettiğini anlama arayışı yüzyıllardır bilim insanlarını zorlamaktadır. Bununla birlikte, bir araştırmacı ekibinin, NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ve Hawaii’deki yer tabanlı W.…

Mars Yörüngesindeki Karanlık Madde İpuçları

MIT’nin yaptığı çalışma, Mars’ın yörüngesindeki bir sallantının karanlık maddenin bir işareti olabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, Mars’ın yörüngesindeki değişiklikleri izleyerek, geçen karanlık maddeyi tespit etmenin yeni bir yolu olabileceğini belirtiyorlar. Bu,…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.