Webb’den Ötegezegen Görüntüsü

Webb ilk kez bir gezegeni doğrudan gözledi. (NASA/ESA/CSA, A Carter (UCSC), ERS 1386 ekibi ve A. Pagan (STScI))

Gökbilimciler James Webb Teleskopunu ilk kez bir ötegezegenin doğrudan görüntüsünü elde etmek için kullandılar. Görüntülenen gezegen bir gaz devidir. Yani karasal olmayıp yaşam barındırması mümkün değildir. Ancak elde edilen görüntü Webb’in güçlü bir kırmızıöte algılayıcıya sahip olduğunu ve bu tür gezegenleri kolayca görüntüleyebileceğini göstermektedir.

Webb’in görüntülediği HIP 65426b gezegeni, altı ile sekiz Jüpiter kütlesindedir. 4.5 milyar yıl yaşındaki gezegenimiz Yer’e göre oldukça genç, 15-20 milyon yıl yaşındadır.

Gezegen ilk kez Avrupa Güney Gözlemevinin Şili’deki Çok büyük Teleskopu tarafından 2017 yılında, kısa kırmızıöte dalga boyu verileriyle keşfedilmişti. Orta kırmızıöte dalga boyunda görüntü alan Webb ile Yer’den algılanamayacak ölçüde ayrıntılara ulaşıldı.

Araştırmacılar şimdi eldeki verileri inceliyor. Bu gözlem Webb’in bir ötegezegeni keşfetmek ve bilinen gezegenleri incelemek için önemli bir araç olduğunu gösteriyor.

HIP 65426b, yıldızından, Yer’in Güneş’e olduğundan 100 kat daha uzakta olduğundan, Webb ile yıldızından kolayca ayrı olarak gözlenebilmiştir.

Yıldızlar gezegenlerden çok daha parlak olduğundan bunları doğrudan görüntülemek oldukça zordur. HIP 65426b gezegeni, yakın kırmızıöte dalga boyunda, yıldızından 10 bin kat daha sönük, orta kırmızıöte dalga boyunda ise birkaç bin kat sönüktür. Bu gözlem ilk doğrudan ötegezegen görüntülemesi değildir. Daha önce doğrudan görüntüleme Hubble Uzay Teleskopu ile yapılmıştı. Ancak Webb’in gözlemi ileriye dönük hedefler için olumlu dönütlere sebep olmaktadır.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d