Yakınımızdaki Yıldızın Yaşanabilir Gezegeni Olabilir

Ressam gözüyle Tau Ceti sistemi. (J. Pinfield, Hertfordshire Üniversitesi)

Hertfordshire Üniversitesi önderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi yakınımızdaki güneş benzeri Tau Ceti yıldızının beş gezegeni olduğunu belirledi.

Güneş’e sadece 12 ışık yılı uzaklıktaki Tau Ceti’yi çıplak gözle bile görülebilir. Yıldız bize yakın tek Güneş benzeri yıldızdır. Keşfedilen gezegenleri iki ile altı Dünya kütlesindedir. Yıldızın gezegenlerinden beş Dünya kütlesinde olanı yaşam alanı içinde yer alıyor ki bu da onu güneş benzeri bir yıldızın Dünya gibi bir yörüngede dolanan ilk gezegeni yapıyor.

İngiltere, Şili, ABD ve Avustralya kökenli uluslararası ekip, üç farklı aracın altı bin dolayındaki gözlem verilerini kullanarak keşfi gerçekleştirdi. Ekip yeni bir yöntemle yarım sinyalleri gözledi. Bu da küçük gezegenlerin aranması için gereken duyarlılığı arttırır. Böylece Tau Ceti’nin bir gezegen sisteminin olduğu belirlendi.

Hertfordshire Üniversitesi’nden çalışmanın ilk makalesini ele alan Mikko Tuomi: “Verilere suni sinyaller ekleyerek önemli ölçüde arttırdığımız gürültüyü modelleyerek düşük kütleli gezegenleri görebildik” diyor.

Hertfordshire Üniversitesi’nden Hugh Jones: “Bunun için daha önce gürültü modelleme çalışmasında hiçbir sinyal içermeyen Tau Ceti’yi seçtik. Tau Ceti hem parlak hem de Güneş’e benzer gezegenleri olabileceği için hedefimiz oldu. Böylece yöntemimizi kıyaslamak için ideal bir sisteme sahip olduk” diyerek yorumluyor.

James Jenkins ise: “Tau Ceti yakın kozmik komşumuzdur ve uzak olmayan bir gelecekte bu gezegenlerin atmosferlerini incelemek mümkün olabilecek. Güneş’e yakın yıldızların sahip olduğu sistemler, Samanyolu’nda daha çok sistem olduğunun da bir göstergesidir” diyor.

Sayısı 800’ü geçen ötegezegenler içinde, güneş benzeri yıldızların çevresinde dolanan gezegenlerin keşfi ayrıca önemlidir. Kaliforniya Santa Cruz Üniversitesi’nden Steve Vogt: bu keşifle birlikte neredeyse her gezegeni olan yıldızın potansiyel yaşanabilir dünya barındırabileceğini gösterir. Onlar her yerde hatta burnumuzun dibinde bile olabilir! Doğanın Merkür gibi yıldızına yakın ve ortalama 100 günlük yörünge dönemine sahip gezegenleri tercih ettiğini anlıyoruz. Bu ise bizim Güneş Sistemi’nden farklı bir durumdur. Yani Güneş Sistemimiz doğadaki diğer sistemlere göre oldukça farklı bir görünüm sergilemektedir” diyor.

New South Wales Üniversitesi’nden Chris Tinney: “Gece gökyüzünde gördüğümüz yıldızlardan daha fazla gezegen olduğunu düşünüyorum. Bunların içinde de hatırı sayılır ölçüde yaşanabilir gezegen olduğunu söylemek yanlış olmaz” diyor.

Science Daily

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d