Hubble teleskobuyla NGC 6752’nin en sönük ve en yaşlı yıldızlarını yani beyaz cücelerini incelemek amacıyla yola çıkan gökbilimciler beklemedikleri bir keşif gerçekleştirdi. Komşu uzaklığı olarak nitelendirilen 30 milyon ışık yılı uzaklıkta bir cüce gökada olduğunu fark ettiler.
Hubble kameralarının ilettiği görüntülerde gözlenen alanın dışında tümleşik bir yıldız topluluğu göze çarptı. Gökbilimcilerin bu yıldızların parlaklık ve sıcaklıklarını dikkatle incelediğinde Samanyolu’nun bir parçası olmayan milyonlarca ışık yılı uzaklıkta yer alan bir grup olduğunu ortaya çıkardı.
Yeni keşfedilen kozmik komşumuz “Bedin 1” olarak adlandırıldı. Küçük boyuta sahip cisim sadece 3000 ışık yılı çapında. Küçük ve oldukça sönük olan cisim bu özellikleri nedeniyle cüce küresel gökada sınıfına alındı.
Cüce küresel gökadalar, küçük boyutlu, düşük parlaklıklı ve toz miktarı az olan eski yıldız toplulukları olarak tanımlanır. Cüce eliptik gökadalardan farklı olarak bunlar daha sönük ve küresel şekildedir. Bilinen 36 cüce küresel gökadanın 22’si Samanyolu’nun uydusudur.
Evrende çok sayıda cüce küresel gökada olduğu düşünülüyor. Ancak Bedin 1 bir iki özelliği ile öne çıkmaktadır. Bedin 1 oldukça izole edilmiş bir gökadadır. Samanyolu’ndan 30 milyon ışık yılı ve ona en yakın gökada olan büyük NGC 6744’den 2 milyon ışık yılı uzaklıktadır.
Yıldızların özelliklerinden gökadanın 13 milyar yıl yaşında olduğu hesaplandı. Yani evren kadar yaşlı. Diğer gökadalarla etkileşime girmeden yalnız yaşayan Bedin 1, erken evrenden kalma bir kozmik fosildir.
Kıymetli arkadaşım ve meslektaşım Ümit hocam, birbirinden güzel ve bilgilendirici bu makaleler için çok teşekkür ediyorum.makalelerinizin devamını bekliyorum.
Teşekkürler Fehmi hocam.
gerçekten çok özel çok ilginç bir galaksi acaba james web teleskopu olduğunda daha detaylı görüntülebilirse süper bir buluş olur.13 milyar yaşında olması dahada ilginç hale getiriyor bakalım daha nice galaksiler keşfedilecek.teşekkürler astronomi diyarı.selamlar.