Swinburne Üniversitesi’nden Prof. Duncan Forbes liderliğindeki Uluslar arası bir gökbilimci ekibi yeni bir yıldız kümesi dizisi keşfetti.
Hubble Uzay Teleskopu ve Hawaii’deki WM Keck Gözlemevi verilerini inceleyen araştırmacılar daha önce var olduğu bilinen ancak boyutları ve kütlesi tahmin edilememiş birçok yıldız kümesi belirledi.
“Bu eski küresel kümeler amatör gökbilimciler taarfından iyi bilinir. Küresel yıldız kümeleri ilk kez 1665 yılında keşfedildi ancak bunların birbirinden farklı olduğunun anlaşılması 340 yıl sürdü” diyor Prof. Forbes.
Araştırmacılar yıldız kümelerinin belirli evrim aşamalarından geçip farklılaştığını doğruladı.
“Şimdi yıldız kümelerinin boyut ve kütleleri dikkate alındığında birbirini izleyen bir dizi oluşturduğunu görüyoruz” diyor Forbes. Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. Jean Brodie: “Keşfettiğimiz kümelerin uzaklığını ve durumlarını onaylamak için Keck II teleskopuna takılmış Derin Gökada-dışı Görüntüleme Çok Cisim Tayfçekeri’ni kullandık. Yıldız kümelerini uzun pozlama ile de boyutlarını ölçtük” diyor.
Ekip yıldız kümelerinin kütlesini ve kimyasal bileşimlerini renklerine bakarak belirledi. Buna göre düşük kütleliler kırmızı ve yüksek kütleliler mavi renkteydi.
“Bu kümelerin oluşumu için öngörülen bir model yok ve biz bu eski yıldız kümelerinin yapısal özelliklerine göre türlere ayrılabileceğini gösterdik. Bu gözlemler aynı zamanda bilgisayar benzetimleriyle yıldız kümelerini inceleyen araştırmacıların işlemlerini yeniden gözden geçirmelerini gerektirecek” diyor Prof. Forbes.