Enceladus’taki Sıcak Jetler

Sağdaki görüntü Cassini’nin bileşik kızılötesi tayfölçeriyle elde edilen haritayla çatlaklardaki ısı farkı gösteriyor. Soldaki ise Mart 2008’de elde edilen ve soldaki haritaya göre 10 kat daha geniş alandaki ısı dağılımını gösteriyor. (NASA/JPL/GSFC/SWRI/SSI)

Cassini Uzay Aracının 21 Kasım 2009’da Satürn uydusu Enceladus’un  2000-3000 km yakınına yaptığı uçuş sırasında bir fışkırma tespit etti. Uydunun güney kutbunun yakınından geçen araç bu bölgedeki çatlaklardan diğer kısımlara göre daha sıcak olan jet fışkırmaları olduğunu buldu.

10 ile 16 mikron dalgaboylarında alınan görüntü, 175 km uzunluğundaki Bağdat Sulkus bölgesinin 40 km’lik şerit içindeki 5-10 km’lik bölümü kapsıyor. Bölgenin sıcaklığının 180 Kelvin’den (yaklaşık -90 C) daha sıcak olduğu sonucuna ulaşıldı. 2 Boyutlu elde edilen görüntülerde çatlaklardan su buharı, buz parçacıkları ve organik bileşikler fışkırıyor.

Her iki haritadaki renkler farklı sıcaklık dağılımlarına karşılık geliyor. Renk dağılımına göre sıcaklık değerleri mor-kırmızı-turuncu-sarı sıralamasına göre artış göstermektedir.

Yüksek çözünürlüklü görüntüler için;
Soldaki görüntü
Sağdaki görüntü

Kaliforniya’daki Jet İtici Güç laboratuarı Cassini Projesi sorumlularından Bob Pappalardo, Enceladus’un kendilerini hala şaşırtmaya devam ettiğini söylüyor. “Cassini’nin Enceladus’a yaptığı her yakın uçuş sonrasında bilinmeyen ve şaşırtan yeni özellikler keşfediliyor.”

Enceladus’un sözkonusu bölgesinde 30’dan fazla gayzer olduğu ve bunların 20’sinin yeni keşfedildiği belirtiliyor. Bu gayzerlerden çok güçlü fışkırmalar olduğu tespit edildi. Bu jetlerin şiddeti zaman içinde değişebiliyor.

Southwest araştırma enstitüsünden John Spencer bölge sıcaklığının Dünya koşullarına göre soğuk olduğuna dikkat çekiyor. “Bölge bize göre soğuk olmasına karşılık, yüzeyin altının buzu eritmeye yettiği görülüyor. Bu özelliğiyle de Enceladus Güneş Sistemi’nin en ilginç cisimlerinden biridir.

Kaynak:

NASA/Goddard

NASA/JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d