Titan’da Mevsim Geçişi

12 Mayıs 2008 (solda) ve 12 aralık 2009 tarihlerinde alınan kızılötesi görüntüde titan’daki bulutlar sarı renkle kendini gösteriyor. Titan’ın yoğun atmosferi ise daha koyu renklerde görülüyor. (NASA/JPL/University of Arizona/University of Nantes/University of Paris Diderot)

Satürn ve gezegenlerini izlemekle görevli olan Cassini uzay aracı geçtiğimiz yıl Ağustos ayında gece-gündüz eşitliği yaşayan Titan uydusunun kuzey yarımküresinin yavaş yavaş bahar mevsimine girişini de izliyor. 2004 yılında görevine başlayan araç Titan uydusunu ve bulutlarını düzenli olarak Görünür ve Kızılötesi Tayfölçeri (VIMS) ile izlemeye devam ediyor. Elde edilen 2000 dolayındaki VIMS görüntüsü ise uzun vadede incelenebiliyor. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında gerçekleşen gece-gündüz eşitliği nedeniyle Güneş ışığı Titan’ın ekvatoru üzerinde parlıyordu.

Titan’nın yüzeyi soğuk ve burada sıvı su olmamasına karşılık Dünya2ya benzerliği atmosferi ve yüzeyini örten kimyasal yapıdan ve organik moleküllerden kaynaklanır. Titan’daki metan ve etan döngüsü dünyadaki su döngüsüyle benzerlik gösterir.

Titan’daki bir mevsim yaklaşık 7 dünya yılı sürmektedir. Rodriguez ve arkadaşları Temmuz 2004 (güney yarımkürede yaz) ile Nisan 2010 (kuzeyde bahar başlangıcı) arasında atmosferde bazı değişiklikleri olduğunu gözledi. Alınan görüntüler bulut hareketliliğinin kutuplarda azaldığını gösteriyor. Bu bölgelerde 2008’den gece-gündüz eşitliğinin oluşumuna birkaç ay kalana kadar güney kutbunda bulutların yoğunlaştığı görülmüştü.

Geçtiğimiz 6 yıl boyunca bilim insanları Titan’ın üç farklı bölgesinde kümelenmiş bulutları olduğunu tespit etti: kuzey kutbunda büyük bulutlar, güney kutbunda parçalı bulutlar ve 40 derece güney enleminde dar bir kuşak halinde büyük bulutlar. Rodriguez: “Titan’da mevsimsel değişim etkilerini görüyoruz. Ekinokstan hemen önce güney kutbundaki bulutlar yok oldu ve kuzeydeki bulutlar ise inceldi. Bu da güney bölgesinde 10 yıl sürecek olan kış mevsiminin başlamak üzere olduğunu gösteriyor” diyor.

Kaynak: NASA-JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d