Mars’taki Ağaç Görüntüleri!

Yine görsel ve yazılı basınımızın bir kısmında Mars’la ilgili asparagas haber ve görüntüler verilmeye başlandı. Görüntülerden Mars’ta bir zamanlar ağaç olduğu çıkarılmış. Aslında bu görüntüler neyi gösteriyor, onu vermeye ve görmeye çalışalım.  Görüntüler Mars yörüngesine oturup gezegenin çevresinde dolanarak gözlemler yapan MRO (Mars Yörünge Aracı-Mars Reconnaissance Orbiter) ile alınmıştır.

1. Görüntü: Çeşitli noktalar ve tüyler varmış gibi görünen bu görüntü aslında Mars yüzeyi. Ama yüzeyde ne tüy, ne ot, ne de ağaç var. Burada siyah noktalar ve kırmızımsı görünen tozlu yapı aslında yüzeyde süblimleşmeye uğramış olan karbondioksit gazının bir eseri. Fotoğraflar: MRO

2. Görüntü: Karbondioksit buzunun süblimleşmesiyle oluşan çukurlu yapılar. Mars’ın bu bölgesinde baharın gelmesiyle ortaya çıkan bu ilginç görüntü, uzaydan bakıldığında sanki ağaç gölgeleri varmış gibi görünmektedir. Çukurlar arasında görülen ve sanki ağaç dallarıymış izlenimi veren ince yapılar ise, akan sıvının oluşturduğu kanallardır.
3. Görüntü: Bu renkli görüntü ise Mars’ın Valles Marines bölgesine ait. Görüntü 2 Mayıs 2007 tarihine ait ve görüntünün ölçeği piksel başına 1.2 km’dir. Araştırmacılar görüntüdeki kahverengi parlak kısımların, opalin silis* ve demir sülfat içerdiğini buldular. Bu yapı bir zamanlar yüzeyde bulunan suyun, asitli yüzeyi etkilediğini ortaya koyuyor. Görüntüde karbondioksit buzundan oluşmuş yapılar görünmektedir. Baharın başının yaşandığı gezegenin güney yarımküresindeki karbondioksit buzunun üzerindeki toz birikintileriyle değişik bir görüntü ortaya çıkmış. Görüntüyü büyük ölçekte görmek için fotoğrafa tıklayınız.
Bunun gibi görüntüler Mars fotoğraflarında çokça bulunmaktadır.
Bu büyükçe görüntünün sağında orman varmış görünmektedir. Acaba öyle mi?
Mars’ın kış aylarında kutup bölgeleri karbondioksit buzuyla kaplanır. Bu buzların arasında baharın gelmesiyle toz taşınır ve böylesine değişik bir görüntüye neden olur. Görüntünün sağ kısmına dikkat edilirse buradaki toz, rüzgarın aynı yönden geldiğini gösterir gibi iz bırakmışlardır. Görüntü MRO ile gezegen üzerindeki aktif rüzgarları tespit etmek için alınmıştır.
Bu da Mars’taki ağaç yaprakları görüntüsü. Yarı saydam karbondioksit buzu, gezegenin kutuplarını örtmektedir. Isınan bölgedeki gaz buharlaşarak yerinde birçok kanal yapısı bırakır. Oluşan kanallarda böylesine sanki tüylü bir yaprak görüntüsüne neden olur. Daha koyu görünen bölgeler daha eski kanalları göstermektedir.

*Opalin silis hakkındaki bilgiye Wikipedia‘dan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: NASA/MRO

NASA/Photojournal

Önerilir...

1 Yorum

  1. “1970” yılına ait bir kaynakta (uzay ansiklopedisi) okuduğuma göre o zamanki “bilginler” de mars ta bitkisel blr hayatın olduğunu düşünüyorlardı. görüyorum ki insanlar seneler geçsede her zaman hayatın bir yerde olması umudunu kaybetmemişler. 2011 senesindeyiz elimizde açık görsel kanıtlar var ama yine de bunu bitkiye yorumlamışız 🙂 bu kadar yaşam merakı olan bir gezegen de,kendi gezegenemizi görmezden gelmemiz hayret verici.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d