İlk Kez Cüce Gökada Birleşmesi Görüntülendi

NGC 4449 cüce gökadasına doğru yönelen sönük bulutumsu şeklindeki yıldız topluluğunun görüntüsü. Bölge görüntüsü üst solda büyütülerek verilmiştir. (R. Jay Gabany (Black Bird Obs.))

Bir cüce gökadanın yakınında bu gökadayla birleşmek üzere hareketli bir yıldız kümesi olduğu belirlendi. Birleşmenin gerçekleşeceği gökada NGC 4449 olarak adlandırılmıştır.

Santa Cruz Kaliforniya Üniversitesi’nden gökbilimci Aaaron Romanowsky: “Gökadaların nasıl büyüdüklerini ve küçük bir gökadanın önce kenarındaki yıldızları sonra da kendisini dağıtarak parçalandığını görebiliyoruz” diyor. Çalışma Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden David Martínez-Delgado tarafından yönetilen ekip ile gerçekleşti.

Modern kozmolojik kurama göre büyük gökadalar küçük parçaların hiyerarşik bir şekilde birleşmesiyle oluşmuştur. Büyük gökadalar arasında gerçekleşen birleşmeye yönelik birçok örnek görebiliyorken, iki cüce gökadanın birleşmesiyle ilgili örnekler fazla değildir.

Romanowsky: “Yenilen küçük gökadaların aynı şekilde daha küçük ölçeklerde kendine yapılanı yaptığını görüyoruz. Elimizde küçük bir cüce gökadayı yok etmeye çalışan bir cüce gökadasına ait güzel bir görüntü var” diyor.

NGC 4449, Av Köpekleri (Canes Venatici) takımyıldızında ve Dünya’dan 12.5 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Boyutu bakımından Samanyolu’nun uydu gökadası Büyük Macellan Bulutu’na oldukça benzemektedir.

NGC 4449’a olan yıldız akışı Dijital Gökyüzü Tarayıcısı’nın elde ettiği sayısal fotoğrafta oldukça sönük bir is lekesi gibi görülürken, gökbilimcilerden oluşan başka bir ekip aynı bölgenin görüntüsüne Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması arşivinden ulaştı. Eğer ev sahibi gökada biraz daha sönük olsaydı bu olay gözden kaçmış olabilirdi.

Romanowsky:“Şimdiye kadar yıldızların gökadaya doğru aktığını gösteren başka bir görüntü olduğunu sanmıyorum. Bu gerçekten etkileyici bir görüntü” diyor.

Yeni gözlemler birçok cüce gökada çevresinde iç içe geçmiş yıldız birliklerinin birleşme sonucunda parçalanmış küçük uydu kalıntılarına ait olduğu görüşünü desteklemektedir. NGC 4449’da devam eden birleşme süreci aynı zamanda büyük gökadalarda görülen yıldız oluşumlarına da katkı sağlıyor olabilir. Romanowsky: “Bu gökada bolca yıldız oluşturmaktadır. Bunun nedeni ise kütle çekimi etkileşimi nedeniyle ana gökadadaki gazın etkilenmesi olabilir” diyor.

Gökada aynı zamanda Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden Michael Rich’in liderliğini yaptığını ekip tarafından Polaris Gözlemevi’ndeki Centurion 28 inç’lik Teleskopla da görüntülendi.

UC SANTA CRUZ

 

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d