Radyo Dalgalarıyla Gezegen Keşfetmek

Dünya’daki en güçlü radyo antenini kullanan bilim insanları beklenmedik şekilde radyo dalgaları yayan ve muhtemelen bilinmeyen gezegenlerin varlığını gösteren yıldızlar olduğunu belirlediler. Queensland Üniversitesinden Dr. Benjamin Pope ve Hollanda Ulıusal Gözlemevi ASTRON’daki arkadaşları ile birlikte Hollanda’daki dünyanın en güçlü radyo teleskopu olan Düşük Frekans Dizisini (LOFAR) kullanarak gezegen arıyor. Dr. Pope: “Dördü iyi bir yörüngeye …

Voyager Araçlarının Yolculuğu Sürüyor

NASA 1977’de Güneş sisteminin sınırlarını araştırmak amacıyla ikiz Voyager projesini başlattığında uzay istasyonu henüz emekleme aşamasındaydı. Ay’a iniş görevlerinin başarıyla sonuçlanmasının ardından başka bir cesur proje gerekliydi. Güneş sisteminde her 175 yılda bir gerçekleşen dört dış gezegenin aynı hizaya gelmesi kaçırılmaması gereken bir şans oluşturmaktaydı. Araçlar sırayla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü görebilirdi. Ve sonuç …

Kepler Dansçıların Peşinde!

Ülker kümesindeki yıldızlar adeta kozmik bale dansçılarını andırıyor. Ancak bir farkla: hepsinin dönme hızı farklı. Gökbilimciler bu dansçıların neden farklı hızlarla döndüklerini uzun zamandır düşünüyor. NASA’nın Kepler uzay teleskopunun yeni görev adıyla K2, kümedeki dansçı yıldızları izleyerek gökbilimcilerin kataloğuna önemli bilgiler ekledi. Bu bilgiler bir yıldızın nasıl geliştiğini ve çevresindeki gezegenlerin nasıl ve nerede oluştuğunun …

Titan’da Kuyruk Oluşuyor

Cassini verilerine göre Satürn’ün en büyük uydusu Titan, güneş rüzgârlarına karşı Venüs, Mars veya kuyrukluyıldız gibi davranıyor. Titan gibi güneşe benzer uzaklıkta olan cisimlerin güneş rüzgârıyla Titan’da görüldüğü gibi etkileşim içinde olabileceği düşünülüyor. Cassini verilerinden elde edilen benzetime göre dev gezegenin manyetik alanı Titan’ın yörüngesine kadar uzanıyor. Buenos Aires Astronomi ve Uzay Fiziği Enstitüsü’nden Cesar …

Venüs Çevresinde Dev Patlamalar Görülüyor

Araştırmacılar Dünya’nın manyetosfer katmanı sınırlarında görülen manyetik kabarcıkların Venüs’ün üzerinde çok büyük etkisi olduğunu belirledi. Sıcak akış anomalileri olarak adlandırılan dev patlamalar Venüs’ten daha büyük olabileceği gibi bir gün içinde birçok kez ortaya çıkabiliyor. NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Glyn Collinson: “Onlar sadece dev değil. Aynı zamanda Venüs’e çok yakın yerlerde olabiliyorlar ve manyetik alanı …

Güneş Rüzgârının Kaynağı Bulundu

Güneş rüzgârını ne ısıtır ve ne hızlandırır? Bu, gökbilimcilerin onlarca yıldır yanıtlayamadığı ve sırrını koruyan bir soru olarak kaldı.
Yaşlanmış bir uzay aracının yolladığı verileri inceleyen füzyon araştırmacıları güneş rüzgârının kaynağı olan enerji kaynağını bulduklarını ileri sürdüler. Kuram Güneş’in yakınında yollanacak yeni bir araçla test edilecek.

Merkür’ün Sırları Açığa Çıkıyor

18 Mart 2011’de MESSENGER uzay aracı Merkür yörüngesine girdi. Uzay aracındaki aletlerle gezegenin jeokimya, jeofizik, jeolojik tarihi, atmosferi, manyetosferi ve plazması ile bilgi ediniliyor. Bu yeni bilgiler beraberinde yeni sürprizlere de yol açmış görünüyor. Örneğin Merkür yüzeyinin yapısı karasal bir gezegenin iç yapısına göre beklenenin ötesindedir

Güneş’teki İki Büyük Patlama

Güneş’i gözlemek üzere 11 Şubat 2010’da Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatılan Güneş Dinamikleri Gözlemevi (Solar Dynamics Observatory-SDO) yeni ve müthiş bir güneş patlaması yakaladı.

Güneş 28 Ocak 2011’de aynı anda iki farklı noktadan müthiş bir enerji fışkırması gerçekleştirdi. SDO o sırada bu olayı görüntülemeyi başardı.