Titan’da Kuyruk Oluşuyor

Titan’da Kuyruk Oluşuyor

Cassini verilerine göre Satürn’ün en büyük uydusu Titan, güneş rüzgârlarına karşı Venüs, Mars veya kuyrukluyıldız gibi davranıyor. Titan gibi güneşe benzer uzaklıkta olan cisimlerin güneş rüzgârıyla Titan’da görüldüğü gibi etkileşim içinde olabileceği düşünülüyor. Cassini verilerinden elde edilen benzetime göre dev…

Satürn’den Mars, Venüs ve Dünya

Satürn’den Mars, Venüs ve Dünya

Aynı karede Saturn, halkaları, uyduları, Mars, Venüs ve Dünya. Görüntü yaklaşık 650.000 kilometre genişliğindeki bir alanı gösteriyor. Görüntü insan gözünün algılayabildiği optik bölgeye aittir. Cassini’nin elde ettiği bu muhteşem panoramik manzara Saturn, Dünya ve Mars’ı birlikte gösteren son görseldir. Cassini…

İki Uzak Diyardan Dünya ve Ay Görüntüsü

İki Uzak Diyardan Dünya ve Ay Görüntüsü

19 Temmuz 2013’de NASA’nın iki gezegenlerarası uzay aracı renkli ve siyah-beyaz görüntülerle Dünya ve Ay’ı görüntüledi. 1,5 milyar kilometre uzaklıktan, NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn Sistemi içinden Dünya’nın renkli görüntülerini elde etti. 98 milyon kilometre uzaklıktan, Merkür yörüngesinde dolanan MESSENGER…

Cassini’den Titan ve Rhea Görüntüleri

Cassini’den Titan ve Rhea Görüntüleri

İnsan gözünün algılayamadığı özel noktalar için Cassini’nin yakın kızılötesi filtreler ile Titan’ın karanlık kısımları gözlenebiliyor. Bilimciler bu alanlara “Fensal” ve “Aztlan” adını verdiler. Bu karanlık alanların yüksek ve büyük tepelerden oluştuğu düşünülüyor. Titan, Satürn’ün en büyük uydusu olup 5150 km…

Titan’ın Güney Kutbu’ndaki Buz Bulutu

Titan’ın Güney Kutbu’ndaki Buz Bulutu

Titan’ın Güney Kutbu’nda gittikçe büyüyen buz bulutu Satürn’ün en büyük uydusundaki mevsim değişimini işaret ediyor. Yapısı bilinmeyen buz bulutunu görüntüleyen Cassini’nin kızılötesi tayfölçeri (CIRS) ile yapılan gözlemde aynı zamanda kuzey kutbundaki benzer kitlenin gittikçe solduğu gözleniyor. NASA’nın Goddard Uzay Uçuş…

Rhea’ya Doğru

Rhea’ya Doğru

Satürn’ün en büyük ikinci uydusu Rhea Cassini uzay aracı tarafından 10 Mart 2012’de görüntülendi. Elde edilen görüntüler küresel jeolojik haritalama için oldukça uygun. Görüntüler uzay aracının uyduya 42 000 km kadar yaklaştığında elde edildi. Görüntülerde uydunun kraterli yapısı göze çarpıyor.

Cassini’den “Mutlu Yıllar” Kartları

Cassini’den “Mutlu Yıllar” Kartları

NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn Sistemi görüntülerinden oluşan birbirinden güzel yeni tebrik kartları hazırladı. Zaten Güneş Sistemi’nin en gözde gezegenlerinden Satürn’ün bu güzel görüntülerini süsleyenler ise en büyük uydusu Titan ve diğer uydu geçişleri.

Enceladus’un Satürn’e Etkisi

Enceladus’un Satürn’e Etkisi

Satürn’ün Enceladus uydusunun yüzeyinden tebeşirle çizilmiş gibi birden fazla ilginç çizgiler belirmiş. Çizgilerin nedeni su buharı ve buz karışımının dışarı fışkırması. Böylesi bir görüntü ancak Satürn Sistemi’ni izleyen NASA’nın Cassini uzay aracı ile mümkün. Uydu yüzeyinin altında bir sıvı su okyanusu olabilir.