Asteroit Çok Yakından Geçecek

Haberin videosu için görüntüye tıklayın.

Geçtiğimiz yıl keşfedilen, yarı futbol sahası büyüklüğündeki 2012 DA14 asteroiti 15 Şubat’ta Dünya’nın 27.600 km yakınından geçecek.

JPL’deki NASA’nın Dünya’ya Yakın Cisimler Programı’ndan Don Yeomans: “Bu rekor bir yakın geçiş. 1990’larda başlayan planlı gökyüzü araştırmalarından bu yana keşfedilen en yakın gökcismidir. Şimdiye kadar Dünya’ya bu kadar yaklaşan bir gökcismi görmemiştik” diyor.

Dünya’nın çevresi kum tanesinden birkaç km genişliğine kadar asteroitlerle doludur. Bunların çoğu uzun zaman önce yanmış kuyrukluyıldız parçalarıdır. NASA’nın Dünya’ya Yakın Cisimler Programı gezegenimize yaklaşan bu cisimleri bulmamıza ve izlememize olanak sağlar.

2012 DA14 Dünya’ya yakın göktaşlarından biridir. 50 m’lik cisim ne çok büyük ne çok küçüktür ve muhtemelen metal ya da buzdan daha çok kayalık bir yapıdadır. Yeomans’a göre 2012 DA14 gibi asteroitlerin ortalama 40 yılda bir yakın geçiş yaptığını ve 1200 yılda bir de Dünya’ya çarptığını belirtiyor.

50 m’lik bir göktaşının düşmesi Dünya için bir felaket değildir. Yeomans, bunun için 50.000 yıl önce Arizona’ya düşen Meteor Kraterine dikkat çekiyor. “Bu asteroit demirden oluşmuştur ve bu nedenle etkisi büyük olmuştur” diyor. Ayrıca 1908 yılında Sibirya’da yere çarpmadan önce patlayan asteroitte 2012 DA14 büyüklüğündeydi. Bunun sonucunda yüzlerce kilometre karelik orman yok olmuştu. Araştırmacılar için hala incelenen bu çarpma “Tunguska Olayı” olarak bilinir.

“Tüm bunlara karşılık 2012 DA14 Dünya’ya çarpmayacak. Asteroitin yörüngesi kesin bir şekilde ortaya çıkarıldı” diyor Yeomans.

Asteoritin 15 Şubat’taki yörüngesi. (Paul Chodas, Jon Giorgini & Don Yeomans)

Birçok insan yapımı uydular ve NASA radarları bu uzay kayasını izleyecek.

“Herhangi bir uydumuz ile çarpışma olasılığı da çok düşüktür. Uyduların hiçbiri DA14’ün geçeceği yol üzerinde değildir” diyor.

NASA’nın Mojave Çölü’ndeki Goldstone radarı 16-20 Şubat arasında 2012 DA14’e sinyaller yollayacak. Sinyallerin geri dönmesiyle asteroitin boyutu, dönme süresi ve yüzeyin yansıttma değeri gibi birçok fiziksel özelliği ortaya çıkaracaktır. Böylece asteroitin 3 boyutlu bir radar haritası çıkarılacaktır.

Asteroit yakın geçişi sırasında 8. kadirden bir yıldız kadar parlayacak. Oldukça karanlık bir yerden teleskoplarla izlenebilir. Ancak asıl sorun asteroitin hızıdır. “Asteroit neredeyse dakikada bir dolunay genişliğinin iki katı kadar yol alacak. Yani izlemek zor olacak. Sadece tecrübeli amatör gökbilimciler cismi izleyebilir.”

Yekın geçişi izleyenler küçük bir ürperti yaşayabilir. Bu gerçekten çok yakın geçiştir.

2012 DA ve diğer yakın cisimler hakkında bilgi için NASA’nın Dünya’ya Yakın Cisimler Programı sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://neo.jpl.nasa.gov

NASA-Science News

Önerilir...

1 Yorum

  1. bu siteyi herkesin ziyaret etmesi lazım en doğru bilgi ve açıklama burada bu konuya gelinirse eğer bence dünya ya az da olsa bir teğsiri olur site sahibinden bu geçişi canlı olarak gösterecek bir site adı vermesini rica ediyorum  

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d