Gaia’dan “Say Bakalım” Fotoğrafı

ESA’nın milyarlarca yıldız gözlemcisi Gaia Samanyolu’nun en ayrıntılı üç boyutu haritası için çalışıyor. Bu amaçla her alandaki yıldızlara bakıyor, onların hareketlerini ölçüyor ve gökbilimcilere Samanyolu’nun geçmişi, evrimi ve geleceğini gösteriyor.

Genel olarak Gaia sadece ilgilenilen cismi kapsayan verileri iletir. Ancak ilettiği veriler içine giren sayısız yıldız da bulunur. İşte tüm verilerdeki yıldızlara bakarak onları saymak kolay bir iş değildir.

İşlemi kolaylaştırmak için görseldeki gibi bir alanın içinde bölge seçilir ve sayım genele uygulanır. Gaia’nın ilettiği tüm alanlarda aynı işlem tekrarlanır.

7 Şubat 2017’de çekilen bu fotoğrafta galaktik merkezin sadece iki derece altındaki Yay I Penceresinin (Sgr I) bir bölümü görülüyor. Sgr-I, Dünya’nın görme hattı üzerinden galaktik merkeze yakın yıldızlara bir ‘pencere’ açan görece yıldızlararası tozun az bulunduğu bir bölgedir.

Buradaki yıldız yoğunluğu ise inanılmaz: bir derece karede 4,6 milyon yıldız. Bu görüntü ise 0,6 derece kareyi kapsıyor ve 2,8 milyon yıldızı gösteriyor.

Görüntüdeki her bir şerit CCD’nin eşleştiricisinden kaynaklanıyor (Gaia’nın fotoğraf makinesinin nasıl çalıştığını gömek için alttaki videoyu izleyebilirsiniz). Görüntüdeki yıldızların net görülebilmesi için aradaki gaz ve toz izleri sönükleştirilecek şekilde kontrast ayarı yapıldı.

Gaia’nın bir milyar yıldızı ele alan 14 aylık ilk veri paketi Eylül 2016’da yayınlandı. Bir sonraki bölüm ise Nisan 2018’de yayınlanacak. Son kısımların ilanı için 2020 ve 2022 hedefleniyor.

Meraklısına fotoğrafın,

Düşük kalite çözünürlüklü versiyon (5,6 MB)

Yüksek kalite çözünürlükteki versiyon (157 MB)

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.