Mordor’da Günbatımı

RNO_91_bulutsu

Başlığa bakıp aldanmayın. Bu görüntü karanlık bulutlar içindeki bir yıldızın kendini gösterme çabasını gösteriyor. Ortaya da böylesi mistik bir sahne çıkıyor.

Gaz, toz ve buzların oluşturduğu bu büyük damla Dünya’dan 520 ışık yılı uzaklıktadır ve Yılancı takımyıldızında bulunur. LDN 43 adlı bulutu aydınlatmaya çalışan yıldız ise çok gençtir.

Yıldız kütle çekimiyle yakınındaki kozmik gaz ve toz bulutunu kendine bağlayarak oluşur. Koyu bulutlar arasında yeni doğan RNO 91 adlı yıldızın kendisini değil sadece bulut içinde yansıyan ışıklarını görebiliyoruz. Gökbilimciler yıldızın çekirdeğinde henüz hidrojen yanması bsşlamadığını yani ön-anakol yıldızı olduğunu düşünüyor.

RNO 91 parlaklığını kütleçekimi nedeniyle çektiği maddeyi sıkıştırmasıyla sağlıyor. Yıldız kritik kütleye ulaştığında ise yetişkinliğe adım atarak gerekli enerjiyi hidrojenden karşılayacak.

Ama bu genç yıldız yaydığı yoğun X-Işını ve radyo dalgalarının ürettiği yıldız rüzgârları nedeniyle yetişkin bir yıldız kadar parlaktır.

Güneş’in yaklaşık yarı kütlesindeki RNO 91 değişken bir yıldızdır. Dünya ile Güneş uzaklığının 1700 katı kadarlık bir alanı kaplayan tozlu ve buzlu diski gökbilimciler dikkatle izliyor. Bu disk içinde yeni gezegenlerin oluşmaya başladığına ve yıldızın gelecekte bir gezegen sistemine sahip olacağına inanılıyor.

Görüntü NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu tarafından toplanan verilerle Judy Schmidt tarafından oluşturulmuştur.

Görüntü telif hakkı: ESA/Hubble & NASA; Acknowledgement: J. Schmidt

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d