Gökbilimcilerin 2015 yılındaki gözdelerinden biri de cüce gezegen Ceres’ti. Ceres çevresinde dolanan Şafak (Dawn) uzay aracı gezegenin oldukça yakınından geçerek önemli ayrıntıları iletti.

Şafak 19-23 Aralık 2015 tarihleri arasında Ceres’in 385 km uzağından geçerek bu fotoğrafları elde etti.

Ceres_Kupalo_krateri
Ceres’in Kupalo Krateri (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA).

Piksel başına 35 metre olan çözünürlükle fotoğrafı üretilen Kupalo Krateri Ceres’teki en genç kraterlerden biridir. Kraterin duvarında gözlenen parlaklığın nedeni tuz kökenli olabilir. Krater muhtemelen aldığı şiddetli bir darbe sonucu oluşmuştur. Araştırmacılar Occator Krateri merkezindeki parlak noktalarda da benzer durumun olduğunu düşünüyor. 26 km çapındaki Kupalo Krateri güney enlemlerde yer almaktadır ve adını Slav bitki ve hasat tanrısından almaktadır.

Dantu Krateri’ndeki kırıklar (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA).

Şafak ayrıca 126 km genişliğindeki Dantu Krateri’ndeki kırık ağlarını da tespit etti. Bunun benzeri, uydumuz Ay’daki Tycho adlı genç ve büyük kraterde de görülebilir. Kırıklar, dipten gelerek yükselen sıcak malzemenin daha sonra soğuduğunu işaret ediyor olabilir.

Şafak üzerindeki Görünür ve Kızılötesi haritalama tayfölçeri ile yüzeyden yansıyan ışığın farklı dalga boylarında algılanan mineraller tespit edilebilir.

Şafak aracındaki gama ışını ve nötron detektörü (Grand) ile de cüce gezegenin yüzey yapısının ayrıntıları ve element bolluğu yardımıyla nasıl bir değişim izlediği anlaşılmaya çalışılıyor.

Şafak 30 Haziran 2016’ya kadar Ceres’ten veri yollamayı sürdürecek. Araç 2011 ve 2012’de 14 ay boyunca dev asteroit Vesta’yı izledikten sonra 6 Mart 2015’de Ceres’e ulaşmıştı.

40 km çapındaki Messor Krateri (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA).

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d