Sıradaki Göktaşı Yağmuru: İkizler

Stellarium ile oluşturulmuştur.

Gökyüzünün görsel şölenleri arasında kendine 1. sırayı alan göktaşı yağmurlarından birini daha 2012’nin bu son günlerinde izleyebileceğiz. İkizler Takımyıldızı (Gemini) bölgesinden gelen bu göktaşları yılın en iyi 2. göktaşı yağmurudur. Hızları diğer göktaşı yağmurlarına göre daha yavaş olduğu için birkaç saniye süreyle izleyicilere kendilerini gösterirler.

İkizler göktaşı yağmurunu oluşturan kuyrukluyıldız 3200 Phaethon’dur. 1983 yılında Gökbilimciler İkizler yağmurunu oluşturan nesnenin 3200 Phaethon olduğunu buldular. Aslında bu nesneyle ilgili asteorid olabileceği yönünde görüş de bildirilmiştir. Ancak asteoridler uzaya toz parçaları bırakmadıklarından bu görüş kendine yer bulamamıştır. 3200 Phaethon Güneş’e en yakın 0.14 GB* ve en uzak olduğu konum ise 2.4 GB’dir. Bu uzaklığına bakıldığında nesne Mars ile Jüpiter’in arasındaki asteorid kuşağından gelmektedir. 3200 Phaethon’nin yörünge dönemi 1.4 yıldır. 3200 Phaethon 5 km genişliğindedir.

Amatör gökbilimci Uğur İkizler tarafından 14 Aralık 2011’de elde edilen yıldız izleri arasında Geminidler.

İkizler göktaşı yağmuru ile 13 Aralık’ı 14 Aralık’a bağlayan gece saatte 100 dolayında yıldız kayması izleme şansınız olabilir. Bu göktaşları saatte 130 bin km hızla Dünya’ya düşecekler. Bu hız bize çok yüksek görünse de diğer göktaşı yağmurları arasında düşük bir hızdır.

Göktaşı yağmuru sırasında Ay Yeniay evresinde olacağından güzel bir şölen izleyebilirsiniz. 13 Aralık akşamı havanın kararmasıyla başlayacak olan şölen 22:00 gibi zirve yapacak. Bu şöleni kaçırmak istemiyorsanız İkizler Takımyıldızını gözeterek şehir dışına çıkmanızı tavsiye edebilirim. Sonrasında yere sırt üstü uzanıp gökyüzünü izlemeye başlayın. Aralık ayında olduğumuzdan üztünüze sağlam giysiler giymeniz, içinizi ısıtacak sıcak içecekler almanız gerekecektir.

İkizler, Avcı Takımyıldızı’ndaki kırmızı dev Betelgeuse’un doğusunda yer alıyor. Takımyıldızın en parlak yıldızları ise Castor ve Pollux. Pollux Güneş’in 8 katı büyüklüğünde ve 1.8 Güneş kütleli bir kırmızı dev olduğundan kırmızımsı bir renk ile kendini gösterir.

İyi seyirler.

* GB: Gök birim. Dünya’nın Güneş’e olan ortalama uzaklığı 150 milyon km’ye 1 GB denir.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.