Siyah Mars

Mars geçmişte siyah mıydı? Fotoğraf: NASA/ESA/Hubble Team.

Mars geçmişte siyah mıydı acaba?

Mars’ın kırmızı tozunun yüzeydeki kayaların ufalanması ve bir zamanlar yüzeyde varolan suyun bunları paslandırmasıyla oluştuğuna inanılır. Yeni yapılan bir çalışmaya göre kayaların ufalanması için suya gerek yok.

Aarhus Mars Benzetim (Animasyon) Laboratuvarı’ndan Jonathan Merrison bulgularını Avrupa Gezegen Bilim Kongresi’ne sunarak, Mars’ın kırmızı tozunu oluşturan kayaların ufalanması için suyun gerekli olmadığını bildirdi.

“Geçmişte beyaz kutupları arası Mars’ın yüzeyi siyah bir görüntü içinde olmalıdır. Çünkü enlemlerin ortasında bulunan kayaların çoğu bazalttır. On yıllar boyunca biz Mars’taki kırmızı bölgelerin suyun ağır metalleri paslandırdığı gibi Mars yüzeyini de paslandırarak kırmızı bir renk verdiğini düşündük” diyor  Jonathan Merrison.

Mars yüzeyindeki bu kırmızı tozlar, fırtına sırasında atmosfere yükselerek Mars’ın büyük bir kısmının kırmızıyla örtülmesine neden oluyor. Bu kumun yapısını anlamak Mars’ın mineralojisini anlamak baklımından önemlidir. Jonathan Merrison ve ekibi birkaç aydır laboratuvarlarında yaptıkları deneyle farklı bir sonuca ulaştılar. Kuvars kumunu alkarak bir cam erlen içine hapseden ekip birkaç boyunca bu nümuneden daha küçük tozlar elde etmek için uğraştılar. Sonunda kumun bir kısmının pudra gibi ufalandığı gördüler. İşin ilginci bu tozlar çöle rengini veren kumun rengini almaya başlamıştı. Üstelik bu deneyi yaparken suyu hiç kullanmamışlardı.

Aynı etkiye karbondioksit seviyesi azalan atmosferde de rastlanır. Mars yüzeyindeki kırmızı tozun ne zaman oluştuğu burada önem kazanıyor. Bunu anlayabilmek içinse daha detaylı deneyler yapmak gerekebilir. “Mars yüzeyini ve atmoısferini taklit ederek onun tozlu yapısını daha iyi anlayabiliriz” diyor Merrison.

Kaynak: Astronomynow

Benzer...

Mars’ın Kırmızı Renginin Sırrı: Ferrihidrit

Mars yüzyıllardır bilime ilgisi olan olmayan herkesi etkileyen ve üzerinde türlü metinlerin yazıldığı bir gezegendir. Bunun nedeni ise kırmızımsı rengidir ve bu nedenle “Kızıl Gezegen” adını almıştır. Peki, gezegene bu…

Mars’taki Karbonatların İklim Değişimine Etkisi

NASA’nın Curiosity gezgini, Mars’ın Gale Krateri’ni keşfederken, Kızıl Gezegen’in eski ikliminin nasıl değiştiğine dair yeni ayrıntılar sağlıyor. Bu yeni bulgular, Mars’ın yüzeyinde yaygın sıvı su olduğuna dair kanıtlarla, yaşam için potansiyel…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.