

NASA’nın Satürn keşif uydusu Cassini verileri dev uydu Titan’ın atmosferinin yüksek kısımlarındaki aerosoli ayrıntılı olarak ortaya çıkardı. Dünya’da aerosol nedeniyle oluşan sisin davranışı Titan’daki aerosol oluşumunu anlamaya yardımcı olabilir.
Uluslararası Bilimler Akademisi Tutanaklarına göre yapılan yeni çalışmada Titan’daki kırmızımsı-kahverengi sis, iyonosferdeki azot ve metan moleküllerinin güneş ışığı etkisiyle negatif ve pozitif iyon çorbasına dönmesiyle oluşuyor.
Organik moleküller ve iyonlar arasındaki çarpışmalar, aerosol içinde daha büyük ve karmaşık moleküllerin oluşumuna neden olur. Ağırlaşan moleküller atmosferden aşağı inerken birbiriyle çarpışır ve aynı zamanda da nötr parçacıklarla etkileşime girer. Bunun sonucunda da Titan tepelerine yağarak yüzeyde hidrokarbon göl ve kanallarını oluşturur.
Çalışma sırasında Cassini’nin plazma tayfölçeri, iyon ve nötr kütle tayfölçeri ve radyo-plazma dalga fen aleti olmak üzere üç ölçüm aracının elde ettiği veriler kullanıldı. Elde edilen sonuçlar 2005 yılında Cassini’nin Titan atmosferine yolladığı ESA’nın Huygens sondası verileriyle karşılaştırıldı ve birbirini doğruladığı görüldü.