Titan’daki Sisin Nedeni Açıklandı

Görüntüdeki ışık küresi Titan’daki bir gölden yansıyan güneş ışığını gösteriyor. Sanki bir aynadan gelen yansıma gibi. Bu yansıma 8 Temmuz 2009’da Cassini’nin görsel ve kızılötesi haritalama tayölçeri ile tespit edildi. Titan’ın güney yarı küresindeki göllerin büyüklüğü kuzey yarıküreye daha fazla. Bu da Titan yüzeyinde sıvının varlığını doğrulamaktadır. Bilimciler ayrıca aynı aletle 2008 yılında Titan’ın güney yarıküresindeki Ontario Lacus’un uydunun en büyük gölü olduğunu belirlemişti. ( NASA/JPL/University of Arizona/DLR)

NASA’nın Satürn keşif uydusu Cassini verileri dev uydu Titan’ın atmosferinin yüksek kısımlarındaki aerosoli ayrıntılı olarak ortaya çıkardı. Dünya’da aerosol nedeniyle oluşan sisin davranışı Titan’daki aerosol oluşumunu anlamaya yardımcı olabilir.

Uluslararası Bilimler Akademisi Tutanaklarına göre yapılan yeni çalışmada Titan’daki kırmızımsı-kahverengi sis, iyonosferdeki azot ve metan moleküllerinin güneş ışığı etkisiyle negatif ve pozitif iyon çorbasına dönmesiyle oluşuyor.

Organik moleküller ve iyonlar arasındaki çarpışmalar, aerosol içinde daha büyük ve karmaşık moleküllerin oluşumuna neden olur. Ağırlaşan moleküller atmosferden aşağı inerken birbiriyle çarpışır ve aynı zamanda da nötr parçacıklarla etkileşime girer. Bunun sonucunda da Titan tepelerine yağarak yüzeyde hidrokarbon göl ve kanallarını oluşturur.

Çalışma sırasında Cassini’nin plazma tayfölçeri, iyon ve nötr kütle tayfölçeri ve radyo-plazma dalga fen aleti olmak üzere üç ölçüm aracının elde ettiği veriler kullanıldı. Elde edilen sonuçlar 2005 yılında Cassini’nin Titan atmosferine yolladığı ESA’nın Huygens sondası verileriyle karşılaştırıldı ve birbirini doğruladığı görüldü.

JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d