Triton ve Neptün Ne Saklıyor?

Triton, başka bir cismin etkisiyle mi Neptün’ün uydusu oldu? (Jet Propulsion Laboratory / NASA)

Neptün’ün uydusu Triton, dev gezegenin çekimine kapılarak onun uydusu olarak yerini almış olabilir.  Bu düşünce ile birlikte buzlu gezegenden yayılan ısı ve Triton’un sıradışı yörüngesi açıklanabilir.

Yakın zamana kadar varlığı bir sır olan Neptün’ün nasıl oluştuğu da çözülemedi. Gezegenleri oluşturan gaz ve toz bulutu Neptün ve Uranüs gibi oldukça uzak bir bölgede bu iki gezegeni nasıl oluşturdukları hala anlaşılamadı.

Peki bu iki gezegen daha iç kısımlarda oluştuysa? 2005 yılında bilim insanları bu iki dev gezegenin bulundukları konuma göre daha iç kısımlarda oluşup şimdiki konumlarına ötelendiklerini içeren bir kuram geliştirmişlerdi.

Bu kurama göre Plüton’dan daha büyük olan Triton’da Neptün’ün çekimine kapılarak onun uydusu haline gelmiş olabilir. Kuramı destekleyen bir gerçek de Triton’un yörüngesinin ters olması.

Neptün’ün Triton’u yakalayabilmesi için onu yavaşlatacak Triton büyüklüğünde başka bir cismin daha olması gerekiyor. Bunun sonucunda Neptün Triton’un eşini yutmuş olabilir. Bu da Neptün’ün Uranüs’e göre neden daha fazla ısı yaydığını açıklar.

Bu öngörüye karşılık gezegenlerin oluşumu sırasında, Neptün yörüngesini temizlerken Triton’u da yörüngesine bağlamış olabilir. Hangi kuramın doğru olabileceği daha çok tartışılacak gibi.

Kaynak: New Scientist

Benzer...

Kuiper Kuşağı’ndaki Üçlü Sistem: Altjira’nın Keşfi

Kütle çekim kuvvetiyle bağlı üç cismin uzayda nasıl hareket ettiğini anlama arayışı yüzyıllardır bilim insanlarını zorlamaktadır. Bununla birlikte, bir araştırmacı ekibinin, NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ve Hawaii’deki yer tabanlı W.…

Mars Yörüngesindeki Karanlık Madde İpuçları

MIT’nin yaptığı çalışma, Mars’ın yörüngesindeki bir sallantının karanlık maddenin bir işareti olabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, Mars’ın yörüngesindeki değişiklikleri izleyerek, geçen karanlık maddeyi tespit etmenin yeni bir yolu olabileceğini belirtiyorlar. Bu,…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.