Neptün’ün uydusu Triton, dev gezegenin çekimine kapılarak onun uydusu olarak yerini almış olabilir. Bu düşünce ile birlikte buzlu gezegenden yayılan ısı ve Triton’un sıradışı yörüngesi açıklanabilir.
Yakın zamana kadar varlığı bir sır olan Neptün’ün nasıl oluştuğu da çözülemedi. Gezegenleri oluşturan gaz ve toz bulutu Neptün ve Uranüs gibi oldukça uzak bir bölgede bu iki gezegeni nasıl oluşturdukları hala anlaşılamadı.
Peki bu iki gezegen daha iç kısımlarda oluştuysa? 2005 yılında bilim insanları bu iki dev gezegenin bulundukları konuma göre daha iç kısımlarda oluşup şimdiki konumlarına ötelendiklerini içeren bir kuram geliştirmişlerdi.
Bu kurama göre Plüton’dan daha büyük olan Triton’da Neptün’ün çekimine kapılarak onun uydusu haline gelmiş olabilir. Kuramı destekleyen bir gerçek de Triton’un yörüngesinin ters olması.
Neptün’ün Triton’u yakalayabilmesi için onu yavaşlatacak Triton büyüklüğünde başka bir cismin daha olması gerekiyor. Bunun sonucunda Neptün Triton’un eşini yutmuş olabilir. Bu da Neptün’ün Uranüs’e göre neden daha fazla ısı yaydığını açıklar.
Bu öngörüye karşılık gezegenlerin oluşumu sırasında, Neptün yörüngesini temizlerken Triton’u da yörüngesine bağlamış olabilir. Hangi kuramın doğru olabileceği daha çok tartışılacak gibi.
Kaynak: New Scientist