WISE’den Farklı Görüntüler

Geçtiğimiz ay 14 Ocak’ta göreve başlayan kızılötesi teleskop WISE ile 4 farklı nesneye ait yeni görüntü elde edildi: bir kuyrukluyıldız, patlayan bir yıldızdan oluşmuş bulut, Andromeda Gökadası ve yüzlerce gökadadan oluşmuş bir küme.

C/2007 S3 olarak bilinen kuyrukluyıldız 2007 yılında Avustralyalı bir gözlemci tarafından keşfedilmişti. Kuyrukluyıldız 7 Ekim 2009’da Dünya’dan 1.2 GB, Güneş’ten ise 2.25 GB kadar uzaklıktaydı. (NASA/JPL-Caltech/UCLA)

WISE’nin mükemmel çalıştığını söyleyen NASA’nın bilim görevleri yönetim kurulu yöneticisi Ed Weiler şunları da ekliyor: “Asıl görevi asteroitleri bulmak olan araç, kuyrukluyıldızlar ve diğer yıldızlar, yıldız kümeleriyle ilgili ikinci görevini de başarıyla yerine getiriyor.”

Aracın görüntülediği güzel bir kuyrukluyıldız görüntüsünde, güneşe yönelen nesnenin kuyruğundan saçılan tozlar kızılötesi ışıkta parlamaktadır. Kırmızı bir çizgi şeklinde görülen kuyruk 16 milyon km kadar uzanıyor. Kuyrukluyıldız görüntüsünün altında görünen mavi nesne ise bir yıldızdır.

WISE’nin Dünya yörüngesine yakın ve güneşe doğru gelen onlarca yeni kuyrukluyıldız keşfetmesi bekleniyor. Böylece Güneş Sistemi içerisinde dolanan kuyrukluyıldız sayısı saptanmaya çalışılacak.

Diğer görüntü ise 20 000 ışık yılı uzaklıktaki Samanyolu’nun Karina Kolu’nda yeralan NGC 3603 kümesi. Bu kümede Güneş’ten daha büyük ve sıcak yeni yıldızların oluşuyor. Kızılötesi görüntülerde bu tür sıcak yıldızların ısıttığı toz bulutlarının parladığı görülür.

WISE ile bu tip yüzlerce bölgeyi daha görebileceğiz. Bunun sonucunda da gökbilimciler uzak gökadalardaki yıldız oluşum bölgelerinde neler olup bittiği hakkında fikir edinebilir. Çünkü NGC 3603 milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki gökadalara göre daha yakınımızda olan doğal bir laboratuardır.

WISE gözüyle M31 ya da bilinen adıyla Andromeda Gökadası. (NASA/JPL-Caltech/UCLA )

Üçüncü görüntü ise  Samanyolu’nun komşusu Andromeda Gökadası’nı gösteriyor. 2.5 milyon ışık yılı uzaklıktaki Andromeda, Samanyolu’ndan biraz daha büyüktür. WISE’nin yeni görüntüsü 100 dolunay büyüklüğündeki bir alanı kaplamaktadır. Hatta Andromeda’nın yakınındaki yerel gurubumuza ait 50 kadar küçük gökadayı da göstermektedir. WISE yakın zamanda yerel gurubumuzdaki tüm üyeleri gösterecektir.

Dördüncü görüntü ise 60 milyon ışık yılı uzaklıktaki Ocak (Fornax) kümesi adındaki yüzlerce gökadadan oluşan uzak bir kümeyi gösteriyor.
WISE’nin kızılötesi görüntüleri aktif ve durgun olan gökada sayılarıyla ilgili bilgileri vermektedir.

NASA’nın Jet İtici Güç Laboratuvarı’ndan Peter Eisenhardt: “WISE kuyrukluyıldızların tozlu kuyrukları, asteroitlerin oluşumu ve güneş sistemindeki değişimi izliyor. Bundan başka milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki gökadaları, bu gökadalardaki yıldız oluşum bölgelerini de görebiliyoruz” diyor.

WISE yeni asteroitler, kuyrukluyıldızlar, soğuk yıldızlar, kahverengi cüceler keşfedebilmek amacıyla uzaya gönderildi. 12 Ocak’ta Dünya’nın yakınından geçen bir asteroiti, 22 Ocak’ta da bir kuyrukluyıldız keşfetmişti.

Kaynak: NASA/WISE

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d