ESO’dan Yılbaşı Hediyesi

Lovejoy Kuyrukluyıldız 27 Kasım’da Terry Lovejoy tarafından keşfedildi. Kuyrukluyıldız Güneş’e 140 000 km yaklaşarak adeta Güneş’in koronasını yalayıp kaçtı. (G. Blanchard/ESO)

Yakın zamanda keşfedilen Lovejoy kuyrukluyıldızının görüntüleri ESO’nun Paranal Gözlemevi’nde elde edildi. Güney gökyüzününü süsleyen kuyrukluyıldız, Güneş’in yakınına kadar sokulup ölüme meydan okuyup ünlendi.

Yeni bir video 22 Aralık 2011 tarihinde Gabriel Brammer tarafından oluşturuldu. Şafaktan hemen önce ufukta yükselen kuyrukluyıldız böylece kayıt altına alındı.

“Çalışmamın bitmesine yakın güneş doğmadan önce onu yakalamayı denemek için kameramı çalıştırdım. Kuyrukluyıldızın kuyruğu çıplak gözle bile görülebilir. Hilal evresindeki Ay, kuyrukluyıldız ve uzun pozlama fotoğraflarda ortaya çıkabilen Samanyolu’ndaki yıldız karışımı, çıplak gözle bile etkileyiciydi” diyor.

Gökbilimcilerin gecenin son gözlemlerini yaptıkları VLT’nin kızılötesi ışını da fona ayrı bir güzellik katmaktadır.

Yuri Beletsky’nin çektiği Santiago-Şili üzerinden güzel bir şafak vakti fotoğrafı. (Y. Beletsky/ESO)

ESO’nun optik uzmanı Guillaume Blanchard ve fotoğrafçı Yuri Beletsky’da kuyrukluyıldızı geniş açı fotoğrafıyla muhteşem bir şekilde görüntülediler. “Kuyrukluyıldız, Paranal sakinleri için muhteşem bir yılbaşı hediyesi oldu” diyor.

Kuyrukluyıldız ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatı tarafından da izlendi ve filme alındı.

Lovejoy kuyrukluyıldızı son birkaç haftadır gökbilim topluluklarının gözdesi oldu. Kuyrukluyıldız 27 Kasım’da Terry Lovejoy tarafından keşfedildi. Kuyrukluyıldız Güneş’e 140 000 km yaklaşarak adeta Güneş’in koronasını yalayıp kaçtı.

Kuyrukluyıldızın buharlaşmış olduğu düşünülürken birkaç gün sonra birden ortaya çıktı. Ufukta görüntülenen kuyrukluyıldızdan, güneş rüzgârı nedeniyle savrulan toz ve gaz parçacıkları, güzel ve milyonlarca kilometre uzunluğunda bir kuyruk oluşturdu.

Güneş çevresinde bir hayli geniş ve uzun bir eliptik yörüngeye sahip olan kuyrukluyıldız Güneş Sistemi derinliklerinde gözden kaybolduktan 314 yıl sonra tekrar ortaya çıkacak.

ESO bu güzel görüntü ve filmle sizi baş başa bırakarak iyi yıllar diler.

Comet Lovejoy from the VLT, Chile from Gabe Brammer on Vimeo.

.

 

ESO

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d