Hubble’dan Triangulum Panaroması

Hubble teleskopu yakın gökadalardan M33 olarak bilinen Triangulum gökadasını yüksek çözünürlükte görüntüledi. Görüntüde gökadanın sarmal kısmında yakın 25 milyon yıldız tek tek görülebiliyor. 54 Hubble görselinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş panoramik görüntü 19 bin ışık yılı genişlikte bir alanı göstermektedir. Bu, M33’ün şimdiye kadar üretilmiş en ayrıntılı fotoğrafıdır. Yerel gökada grubumuz Samanyolu, Andromeda ve Triangulum tarafından yönetilir. …

Kozmik Atlas

Parlayan gaz, karanlık toz ve parlak yıldızların yığınından oluşan NGC 4248 sarmal gökadası 24 milyon ışık yılı uzakta olup Av köpekleri (Canes Venatici) takımyıldızı yönünde yer almaktadır. Bu görüntü NASA/ESA Hubble teleskopu tarafından elde edildi. Bize yakın 50 çok yıldız oluşturan gökada verileriyle oluşturulan morötesi “atlas” çalışmasının bir parçasıdır. Bu koleksiyon birbirinden farklı morfolojileri, kütleleri …

Hubble’dan Kozmik İribaş

Siyah derin boşluk içinde parlak başıyla iri bir kozmik kuyruk Hubble Teleskopuna yakalandı. İribaş gökadalara ender rastlandığından yerel evrende görmek ve gözlemek oldukça zordur. Hubble’ın LEDA 36252 gökadası çalışmasının bir örneği olan adlı bu görüntü, İribaş gökadalarının gizemli özelliklerini araştırmak amacıyla oluşturulmuştur. Bir gökada evrenin derin boşluğunda hareket eder. Genelde sarmal ve eliptik gökada olmak …

Yalnız Gökada: NGC 6503

Gökadalar bir grup ya da küme içinde birbirine yakın konumda bulunur. Biri hariç. NGC 6503 olarak bilinen sarmal bir gökada herkesten uzakta tek başına bulunuyor. Sarmal gökada çevresinde 150 milyon ışık gibi devasa bir boşluk bulunuyor. Bu alanda ne bir yıldız ne de gökada yer alıyor. “Yalnız gökada” 1854’de Arthur Auwers tarafından keşfedildi. 18 milyon …

Galaktik Etkileşmenin İzleri

NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu’nun elde ettiği bu görüntüde sarmal kolları dışa doğru bükülerek şeklini değiştirmiş yakın gökadalardan NGC 7714 görülüyor. Sarmal kolların yıldızlararası uzaya malzeme taşıdığı görünen gökadada yıldız oluşumları zirveye tırmanmış durumda. NGC 7714 kozmik açıdan Samanyolu’na yakın gökadalardan olup 100 milyon ışık yılı uzaktadır. Gökada yakın geçmişte oldukça dramatik ve şiddetli bazı olaylara …

Galaktik Havai Fişek Gösterisi

23 milyon ışık yılı uzaklıktaki bu gökada adeta bir havai fişek gösterisi sunmaktadır. Ancak bu gösteri kâğıt, toz ve alevden değil süper kütleli karadeliğin yaydığı şok dalgaları ve genişleyen gaz deposundan oluşuyor. Galaktik fişeklerin sahibi NGC 4258 ya da diğer adıyla M106, Samanyolu gibi sarmal bir gökadadır. Bu gökada da bizimkinden farklı olarak X-ışını, optik …

Bu Gökada Kan Kusuyor!

Bu yeni Hubble görüntüsü arka alandaki Abell 3627 gökada kümesinin merkezine hareket etmekte olan ESO 137-001 sarmal gökadasını gösteriyor. Bu kümenin kozmik bir şiddet uyguladığının ipuçları, gökadanın uzaya parlak mavi çizgiler şeklinde sarmal olarak adeta bağırsaklarının dökülmesidir. ESO 137-001 güney takımyıldızlarından Güney Üçgeni’nde bulunan güzel, narin ancak önemli bir sırrı olan sarmal gökadadır. Çarpıcı ayrıntılarla …

Eski Dostumuz Erboğa A’ya Yeni Bakış

1999 yılında fırlatılan Chandra X-Işını Gözlemevi’nin ilk hedeflerinden biri de Erboğa A (Centaurus A) gökadasıydı. Dünya’dan uzaklığı 12 milyon ışık yılı olan gökada merkezinde devasa jet akımları yayan süper kütleli karadelik barındırır. O zamandan bu yana Chandra, gökadayla ilgili daha fazla veri toplamak için çalıştı. Böylece gökada arkadaşımızın son dijital görüntüsünü sunarak gökbilimin hizmetine sundu. …

İki Teleskopla İki Muhteşem Gökada

Bakmasını bilenler gökyüzünde birçok güzelin olduğunu bilir. Milyonlarca yıldızı olandan milyarlarca olanına yani küçüğünden büyüğüne gökadalarda bu güzellerdendir. Bunlar arasında bize kendini neredeyse süsleyerek gösteren bazı gökadalar ise güzelliklerini adeta konuşturur. Biri uzay teleskopu olan Hubble diğeri ise yerdeki en büyük teleskoplardan VLT’nin elde ettiği iki muhteşem gökada görüntüsüyle sizi başbaşa bırakıyorum. Hubble arşivlerinden çıkan …