Güneş’in 25. Çevrimi Tahminleri Aştı

Güneş’in 25. Çevrimi Tahminleri Aştı

Güneş’in kuzeydoğu kenarında büyük bir sıcak plazma fışkırması oluştu. Bakış doğrultumuza göre Güneş’in arkasında oluşan büyük fışkırmayı gözlemciler ancak önümüzdeki hafta görebilecek. 25. Güneş çevrimindeki aktiviteler artmaya devam ediyor. NASA’nın Okyanus ve Atmosferik Değişimleri İzleme birimi olan NOAA’dan alınan yeni…

2017 Yılı Boyunca Güneş

2017 Yılı Boyunca Güneş

Bu görsel 2017 yılı boyunca Güneş’in değişen aktivitesi ve bir de kısmi tutulmayı içeriyor. Görüntüler ESA’nın Proba-2 uydusu ile elde edildi. Her fotoğraf Güneş’in sıcak hareketli atmosferini (yaklaşık bir milyon derece sıcaklıktaki korona katmanı) gözlemek için uydunun uzun morötesi dalga…

X-Işınları Altında Güneş

X-Işınları Altında Güneş

Japon Hinode uzay aracı ve NASA’nın NuSTAR gözlemevi ile Güneş’in X-ışını görüntüsü üretildi. Yeşil renk düşük enerjili X-ışınlarını algılayan Hinode’ye ve mavi renk yüksek enerjili X-ışınlarını toplayan NuSTAR’a ait. Sarı ve kırmızı renkler ise NASA’nın SDO (Güneş Dinamikleri Gözlemevi) ile…

Güneş’in Farklı Bir Görüntüsü

Güneş’in Farklı Bir Görüntüsü

Aslında uzaktaki karadeliklerden ve diğer cisimlerden gelen ışımayı görmek için üretilmiş bir teleskop ilk kez gözlerini Güneş’e çevirdi. NASA’nın Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi olarak bilinen NuSTAR Güneş’ten yayılan X-ışımasını görüntüledi. Bu Güneş’in X-ışınlarıyla alınan ilk görüntüsü oldu. Kaliforniya Üniversitesi’nden NuSTAR…

Güneş’te Ardışık Patlamalar

Güneş’te Ardışık Patlamalar

Güneş’i gözleyen gözlem araçları SOHO, STEREO ve Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) Güneş’in koronasında şimdiye kadar görülmemiş bir dizi ve hızlı oluşan kabarcıkları görüntüledi. Bir gün içinde üç farklı şiddetteki patlama 17 Ocak 2013’te oluştu. Güneş’in milyonlarca kilometre uzağa kadar uzanan…

Güneş Tsunamileri Manyetik Alan Sorununu Çözebilir

Güneş Tsunamileri Manyetik Alan Sorununu Çözebilir

NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) ve Japon Hinode uzay aracının gözlediği bir güneş tsunamisi, Güneş’in manyetik alanıyla ilgili tahminleri doğrulamak için ilk kez kullanıldı. Güneş tsunamileri koronal kütle atımı (CMEs) denilen Güneş atmosferindeki çok büyük patlamalar sonucunda üretilir. CME uzaya…

Güneş Orta Düzey Püskürtü Attı

Güneş Orta Düzey Püskürtü Attı

Güneş’te 3 Mayıs 2013 günü Türkiye saatiyle 20:32’de orta düzey güneş patlaması görüldü. Güneş patlamaları güçlü ışıma yayan patlamalardır. Bir püskürtü zararlı ışımaya sahip olmasına karşılık Dünya atmosferini geçemeyeceğinden insanlara etki edemez, ancak yeterince yoğun bir ışıma yörünge dolanan GPS…

21 Aralık 2012’de Sadece Kış Başlayacak!

21 Aralık 2012’de Sadece Kış Başlayacak!

Bilindiği gibi bugünlerde internette ve dilden dile bir haber dolanıyor: 21 Aralık 2012 Dünya’nın sonunu mu getirecek? Bilimciler işlerini güçlerini bırakıp bugünlerde bu soruları sabırla yanıtlıyor. Astronomi Diyarı’nda da 2012’de kopacağı söylenen ‘kıyametlerle’ ilgili küçük bir yazıyı ele aldım

Sonraki Büyük Güneş Fırtınasına Hazır Olun!

Sonraki Büyük Güneş Fırtınasına Hazır Olun!

Eylül 1859’daki ortalamanın altındaki bir güneş çevrimi sonrasında yüzyılın en güçlü güneş fırtınalarından biri başladı. Parlamanın olağandışı olaması nedeniyle araştırmacılar bunun nasıl açıklanacağından emin değillerdi. Patlama elektrik şebekelerine bağlı telgraf ofislerini etkilemiş, Küba ve Hawai üzerinde Kuzey ışıklarının oluşmasına neden olmuştu.

Son Beş Yılın En Büyük Güneş Patlaması

Son Beş Yılın En Büyük Güneş Patlaması

Son beş yıl içinde kaydedilen en büyük güneş patlaması beş güneş lekesi oluşumunu tetikledi. 15 Şubat 2011 günü gözlenen parlama Aralık 2006’dan bu yana kaydedilmiş en güçlü ve “X sınıfı” patlamasıdır. Ortaya çıkan parlak ışığı 5 gün boyunca gözleyen SDO, aktif bölgede oluşan güneş lekelerini buldu.