12000 Gündür Uzayda

Voyager 1 ve 2’nin izlediği yolları gösteren grafik.

20 Ağustos 1977’de fırltatılan Voyager 2, uzaydaki 12 000. gününü devirdi. Geçen 33 yıl içinde dış gezegenlerden tutun da, yıldızlararası ortamdaki rüzgarları, güneş rüzgarlarıyla ilgili bilgileri iletti. Güneş’ten 14 milyar km uzaklıkta bulunan araç aslında şimdiye kadar dolana dolana 22 milyar km yol aldı. Dünya’dan araca yollanan bir sinyal bu uzaklık nedeniyle araca 12.8 saatte ulaşıyor.

Voyager 1 ise 13 Temmuz’da 22 milyar km yol almış olacak. Voyager Güneş’ten o zaman 17 milyar km uzaklıkta bulunacak.

Voyager 2’nin bilgisayar sisteminde bir süre önce bir arıza oluşmuştu. NASA aracın bilgisayarlarında oluşan bu hatanın düzeltilmesi için yoğun çaba harcamaya devam ediyor. Bunun için aracın bilgisayar verileri 24 Mayıs’ta yenilenmişti.

Kaynak: NASA-Voyager

Benzer...

İki Uzay Teleskopundan Hayalet Görüntüsü!

Hayalet gökada M74’ün yeni görüntüleri, farklı dalga boylarında çalışan uzay gözlemevlerinin birlikteliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Hubble ve James Webb Uzay teleskoplarından elde edilen veriler birleştirildiğinde ortaya böylesi güçlü…

One thought on “12000 Gündür Uzayda

  1. Peki tam olarak nereye gidiyorlar sistemden çıkmışlar ötesi ışık yılı.Neden imha edilmiyorlar?

    1. Neden yok edilsinler anlamadım. Şimdiye kadar birkaç istisna dışında hiçbir uzay aracını görev süresi bitse dahi yok etmek için uğraş gösterilmedi. Çünkü bu da ayrı bir masraf ve enerji gerektirir. Kaldı ki bu araçların görevi zaten Güneş Sistemi’ni terkedip yıldızlararası uzaya girmek. Eğer şansları yeterince varsa bir gezegene düşmek ve yine eğer şansları varsa bir uygarlıkla karşılaşmak ve yine eğer şansları varsa bu uygarlığın gelişmiş olması. Araçlar Dünya’nın Samanyolu’ndaki yerini, insanı, hayvanı, bitkiyi kısacası Dünya’daki yaşamı anlatan resim, yazı ve seslerle donatıldı.

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.