Beta Pic b’nin En İyi Görüntüsü Alındı

Gökbilimciler uzak bir gezegenin en iyi görüntüsünü elde etti. 22 yıllık yörünge dönemine sahip gezegenin Kasım 2013 ile Nisan 2015 arasındaki 1,5 yıllık hareketi ile yörüngesi belirlendi.

beta pic b

2008 yılında keşfedilen β Pictoris b (kısaca β Pic b) 10-12 Jüpiter kütlesinde olup yıldızından yaklaşık Satürn-Güneş uzaklığındadır. Sistemdeki kuyrukluyıldız ve asteroitlerin olduğu gaz ve toz diski ise Güneş Sistemi’ne göre Neptün’e kadar ya da başka bir ifadeyle iki bin Güneş-Dünya arası uzaklığı kadarlık alanı kaplar. Gezegen ve kalıntı diski arasındaki etkileşme gezegen sistemlerinin oluşumunda gökbilimcilere önemli bir laboratuvar sağlar.

Toronto Üniversitesi Astronomi ve Astrofizik Merkezi’nden Maxwell Millar-Blanchaer: “Gezegenin şimdiye kadar yapılmış en doğru pozisyon ölçümlerini gerçekleştirdik. Sadece bu değil. Gemini Güney Teleskopu üzerindeki Gemini Gezegen Görüntüleyicisi (GPI) ile gezegenle birlikte diski de gözledik. Böylece gezegenle disk arasındaki etkileşimi anlamak daha kolay olacak” diyor.

Çalışma gezegen yörüngesiyle disk arasındaki dinamik etkileşmeyi de gösteriyor. Gözlem sonucunda β Pic b’nin kütlesi daha hassas ölçüldü.

Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) yöneticisi Chris Davis: “Gemini ile sadece ötegezegenin fotoğrafını elde etmedik, aynı zamanda ana yıldız çevresindeki hareketini gösteren filmi de oluşturduk” diyor. “Beta Pic özel bir hedeftir. Genç güneş sistemlerinin oluşumlarının anlaşılması ve gaz, toz diskinin nasıl şekillendiğinin belirlenmesi açısından uygun bir laboratuvardır.”

Gökbilimciler şimdiye kadar iki bine yakın gezegen keşfetti. Bunların çoğu Kepler uzay teleskopu yardımıyla geçiş yöntemiyle tespit edildi. Bu yöntemde yıldızının önünden geçen gezegenin oluşturduğu parlaklık azalmasından yararlanılır. Ancak gezegen görülmez.

GPI ile gezegenin gerçek görüntüsünü yakalandı. Gezegenin yıldıza göre bir milyon kat daha sönük olması çalışmanın olağanüstü başarılı olduğu anlamına gelir. GPI yıldızın çevresindeki görüntüyü net alabilmek için Dünya atmosferinin olumsuz etkilerini saf dışı eder. Yıldızın parlak ışığı bloklanarak çevresinin görüntüsü elde edilir.

Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü’nden (Space Telescope Science Institute) Laurent Pueyo: “Gezegen yıldızına bizim bakış doğrultumuza göre yakın olması artı bir şanstı. Böylece uzun süre boyunca gözleyerek yörüngesini netleştirdik” diyor.

Ekip GPI yardımıyla Ağustos 2015’de 51 Eri b adlı genç bir Jüpiter-benzeri gezegen keşfetmişti. GPI ile önümüzdeki üç yıl içinde 600 dolayında yıldızın gözlemi planlanıyor.

Gemini

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d