ExoMars Yola Çıktı

Launch remote Df
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı’nın (Roscosmos) birlikte yürüttükleri ExoMars adlı uzay aracı Kızıl Gezegen’in jeolojik ve biyolojik geçmişini araştırmak üzere yedi ay sürecek yolculuğuna başladı. The Trace Gas Orbiter (TGO) adlı atmosferdeki gazı izleyecek olan uydu ve Schiaparelli adlı yüzey robotundan oluşan iki bilimsel araç Kazakistan’daki Baykonur (Baikonur) istasyonundan Proton M-roketi ile 14.03.2016’da fırlatıldı (ESA–Stephane Corvaja, 2016).

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı’nın (Roscosmos) birlikte geliştirdikleri ExoMars adlı uzay aracı Kızıl Gezegen’in jeolojik ve biyolojik geçmişini araştırmak üzere yedi ay sürecek yolculuğuna başladı.

The Trace Gas Orbiter (TGO) adlı atmosferdeki gazı izleyecek olan uydu ve Schiaparelli adlı yüzey robotundan oluşan iki bilimsel araç Kazakistan’daki Baykonur (Baikonur) istasyonundan Proton M-roketi ile 14.03.2016’da fırlatıldı.

Üç aşamadan oluşan fırlatma işlemindeki üçüncü aşama kalkıştan 10 dakika sonra gerçekleşti. Uzay aracı kalkıştan yaklaşık 11 saat sonra Breeze-M üst kademe ateşleyicisiyle baş başa kaldı. Araçtan alınan sinyaller fırlatmanın başarılı olduğunu doğruladı. Mars yoluna sapan uydunun güneş panellerinin açıldığı da doğrulanan bilgiler arasındaydı.

Schiaparelli’nin Mars yüzeyine iniş planını gösteren grafik. Araç önce paraşütleriyle yavaşlatılacak, sonra ters itici roketlerle yüzeye yumuşak iniş yapacak (ESA/ATG medialab).

TGO ve Schiaparelli 16 Ekim’de Mars’ın 900.000 km uzağındayken ayrılacak ve 19 Ekim’de Schiaparelli Mars atmosferine girdikten altı dakika sonra yüzeye iniş yapacak.

Schiaparelli gelecek yıllardaki görevler için anahtar işlemler gerçekleştirecek, iniş ve frenleme sistemleri test edilecek. Bunun ardından indiği bölge çevresinde bir dizi araştırma yapacak.

Toz fırtınaları nedeniyle yüzeyden kopan toz tanelerini inceleyerek elektriksel kuvvetleri ölçecek.

Diğer yandan TGO Mars çevresindeki bir turunu dört günde yapacak yörüngesine girmiş olacak.

Uzay aracı bir yıl içinde karmaşık yükseklik azaltıcı manevralarla yüzeyden 400 km uzaklıkta kalacak şekilde yaklaşarak atmosferi inceleyecek.

Aracın özellikle araştıracağı gaz ise Dünya’da jeolojik ve biyolojik etkenlerle üretilen metan olacak.

Ressam gözüyle yörünge aracı TGO (ESA/ATG medialab).

Bu projenin en önemli amaçlarından biri de 2004’de Mars çevresinde göreve başlayan Mars Express uzay aracının elde ettiği metan bulgularını onaylamak.

TGO volkanik kökenli gaz yapılarını da ortaya çıkarmaya çalışacak. Buna ek olarak yüzeyden kopan gaz ile su-buzunun tespitini de gerçekleştirecek donanıma sahip.

Yörünge aracı Mayıs 2018’de fırlatılması planlanan ve 2019 başlarında Mars’a varması düşünülen bir yörünge ve bir yer aracı taşıyacak ikinci ExoMars görevi için gerekli verileri sağlamış olacak.

ESA

Benzer...

İki Uzay Teleskopundan Hayalet Görüntüsü!

Hayalet gökada M74’ün yeni görüntüleri, farklı dalga boylarında çalışan uzay gözlemevlerinin birlikteliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Hubble ve James Webb Uzay teleskoplarından elde edilen veriler birleştirildiğinde ortaya böylesi güçlü…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.