Halkalara Konan Uydular!

Cassini uzay aracı bol kraterli Satürn uydusu Rhea’nın güneyinde, halkaların üstüne konmuş gibi görünen Dione’yi içeren sıradışı bir görüntü elde etti.

Rhea 1528 km ve Dione 1123 km çapındadır.  Görüntü 11 Ocak 2011 tarihinde Cassini’nin dar açılı kamerası yardımıyla görünür ışıkla alındı. Casssini bu sırada Rhea’ya 61 000 km ve Dione’ye 924 000 km uzaklıktaydı.

Bu da farklı büyüklükteki uyduları ile Satürn görüntüsü.

Satürn’ün hemen solunda görülen uydu sistemin en büyük uydusu olan Titan. Titan 5150 km kadar bir çapa sahiptir. Satürn görüntüsü üzerinde ince bir halkanın hemen altında görülen küçük nokta ise 504 km’lik Enceladus’a ait. İnce halkanın sonunda, solda leke gibi 80 km’lik Pandora uydusunu fark etmek zor olacak.

Görüntü 15 Ocak 2011’de Cassini aracı Titan’dan 844 000 km uzaklıktayken alınmış.

Cassini

Benzer...

Kuiper Kuşağı’ndaki Üçlü Sistem: Altjira’nın Keşfi

Kütle çekim kuvvetiyle bağlı üç cismin uzayda nasıl hareket ettiğini anlama arayışı yüzyıllardır bilim insanlarını zorlamaktadır. Bununla birlikte, bir araştırmacı ekibinin, NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ve Hawaii’deki yer tabanlı W.…

Mars Yörüngesindeki Karanlık Madde İpuçları

MIT’nin yaptığı çalışma, Mars’ın yörüngesindeki bir sallantının karanlık maddenin bir işareti olabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, Mars’ın yörüngesindeki değişiklikleri izleyerek, geçen karanlık maddeyi tespit etmenin yeni bir yolu olabileceğini belirtiyorlar. Bu,…

Düşünceniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.