Lir Başlıyor

Dünya zaman zaman yörüngesi üzerinde denk geldiği yanmış irili ufaklı toz parçacıklarıyla buluşur. Bu parçacıklar dünya atmosferine büyük bir hızla girerek alev alırlar ve bizlere güzel bir görsel şölen yaşatırlar. İşte böylesi bir yağmuru, Lir meteor yağmurunu izleyeceğiz.

16-25 Nisan tarihleri arasında görülen Lir meteor yağmuru, 22 Nisan gecesi saatte 20 meteorla maksimum sayıya ulaşır. Lir’i akşam 21:30’dan sonra izleyebileceğiz. Üstelik gökyüzünde Ay’ın olmaması daha fazla meteor görülmesi anlamına gelecek.

Saatte 20 meteor alevi göreceğimiz yağmuru, geçmiş yıllarda saatte 60’a kadar sayan gözlemciler oldu.

lirLir meteor yağmurunun kaynağı ise Thatcher (C/1861 G1) kuyrukluyıldızı. Göreceğiniz izler bu kuyrukluyıldızın kalıntılarıdır. Unutulmaması gereken şey ise gözlemin mümkün olduğunca şehir ışıklarından ve nemden uzak, yüksek yerlerde yapılmasıdır. Tersi durumda saatte ancak bir-iki tane göktaşı alevi görebilirsiniz.

Dünya atmosferine giren meteorlar yeryüzünden ortalama 90 km yükseklikteyken görünmeye başlar. Meteorlar günde 100 ile 1000 ton arasında kütleyi dünyaya taşır. Göktaşı yağmurunun olmadığı bir günde dünyaya düşen meteor sayısı ortalama 6’dır. Bir göktaşı dünya atmosferine saatte 40.000 ile 265.000 km gibi bir hızla girer.

İyi seyirler.

Önerilir...

2 Yorum

  1. Ankara’da bu tur bir gozlemi yapmak icin uygun yerler hakkinda bilginiz var mi? (isik kirliligi olmayan, merkezden cok uzak olmayan yerler vs..)

    1. Ankara’da olmadığım için yardımcı olamıyorum, ama facebook, twitter üzerinde çeşitli astronomi topluluklarının sayfalarını izlemenizi tavsiye ederim.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d