Cassini, Enceladus’a Yakın Geçiş Yapıyor

En son 2008 yılında yakın geçiş yapılarak çekilen yüksek çözünürlüklü Enceladus görüntüsüne, Cassini bir yenisini eklemek üzere. Cassini bugün Enceladus’a yakın geçiş yapacak.

2008’de alınmış Enceladus yüzeyi. Fotoğrafın yüksek çözünürlüklü formatlarına ilişkin bağlantıları yazının sonunda bulabilirsiniz.

Yüzeyinden uzaya çeşitli kimyasal maddeler fışkırttığı sanılan Satürn uydusu son zamanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Enceladus’un yüzeyine ilişkin son görüntü 2008 yılının Aralık ayında alınmıştı. Bu görüntüde uydunun ekvator bölgesinin 30’ar derecelik kuzey ve güney bölgeleri ile 150 derece batı boylamı gözlenmişti.

Yüksek çözünürlükteki fotoğrafın sol alt kısmında “kaplan şeridi” olarak adlandırılan bölge göze çarpıyor. Fotoğraf piksel başına 110 metrelik ölçeğe sahip. Enceladus’un yarıçapı  252 metre olduğundan fotoğraf geniş bir alanı kapsıyor.

2008’deki bu görüntü aslında uydunun 2, fotoğrafı. 25 yıl önce Voyager Uzay Aracı ile de bir fotoğraf alınmıştı.

Cassini Aracı saniyede 8 km’lik bir hızla Enceladus yüzeyinin 100 km kadar yakınından geçiş yapacak. Böylece uydudan dışarıya fışkıran maddenin ne olduğunun kesinlik kazanması bekleniyor. Daha önce uydunun buz yüzeyinin altından fışkıranın su buharı, sodyum ve çeşitli kimyasal moleküller olduğu düşünülüyordu. Bunun ne kadar doğru olduğu kestirilmeye çalışılacak. Buz yüzeyinin altında basit organik moleküller ve ilkel yaşam biçimleri de olmak üzere çeşitli sorulara yanıt aranacağı için Gökbilimciler’in gözü Cassini’de olacak.

Yukarıdaki fotoğrafın yüksek çözünürlüklü bağlantıları:

352.8 MB’lık Tif  formatındaki görüntüsü

11.44 Mb’lık Jpg formatındaki görüntüsü

Cassini sayfası

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d