Satürn’e Yakın Bakış

Cassini aracı Satürn gezegenine düşeli yaklaşık bir yıl oldu. Aracın verileri ise bilimsel çalışmalara temel oluşturmayı sürdürüyor. Cassini’nin verileri gaz devi ile halkalar arasında daha önce bilinmeyenleri ortaya çıkardı. Daha önce ortaya atılan çoğu fikrin yanlış olduğu da belirlendi.

Ressam gözüyle Cassini Satürn’ün yakınındayken gördüğü (NASA/JPL-Caltech).

Cassini Eylül 2017’de Satürn’e düşmeden hemen önce çok değerli fotoğrafları Dünya’ya iletmeyi başardı. Araç yapısına uygun olmadığı için daha önce hiç girmediği bölgeye girdi. İlk kez Satürn’ün manyetize olmuş ortamını inceledi, buzlu halka parçacıkları arasında uçtu. Halkalar ile bulutlar arasındaki 2000 kilometre genişliğindeki boşlukları gözledi. Böylesi tehlikeli bir rota aracın dayanma sınırlarını ortaya çıkardığı gibi üzerindeki aletlerin ne kadar güçlü ve çevik olduklarını da gösterdi.

Veriler işlendikçe daha çok ilginç sonuçlara ulaşılacaktır. Anca şimdilik elde edilenler şunlar:

  • Aralarında su molekülünün de olduğu çeşitli kompleks organik bileşikler Satürn halkalarından atmosfere yağmaktadır. Araştırmacılar bu maddeler arasında ilk önce su ve silikatı fark etti. Ancak daha sonra bulutun içinde metan, amonyak, karbon dioksit, karbon monoksit ve azotun da olduğu görüldü. Organik bileşimler Enceladus uydusunda olanlardan ve hatta Titan’daki bileşenlerden farklıdır. Yani Satürn sisteminde en az üç farklı molekül deposu bulunmaktadır.
  • Cassini ile birlikte ilk kez halkalar ile gezegen arasındaki etkileşim yakından izlendi. İç halkadan kopan parçacıklar ve atmosfere düşen gazlar gözlendi. Bazı parçacıklar elektriklenerek manyetik alan çizgileri boyunca sarmal yol izleyip Satürn’ün yüksek enlemlerine düşer. Ancak bilim insanları bir kısım parçacığın ekvatorda hızla sürüklendiğini görünce şaşırdılar. Üstelik Satürn’e müthiş miktarda madde düşmekteydi –saniyede 10 bin kilogram.
  • Bilim insanları halkalar ile Satürn arasındaki boşluğun neye benzediğini görünce şaşırdılar. Halkalar arasında parçacıkların büyükten küçüğe değiştiği biliniyordu. Ancak boşluktaki örnekler genelde henüz bilinmeyen bir sürecin işlediğini ve bunun sonucunda nanometre boyutunda parçacıkların olduğu gözlendi.
  • Satürn ve halkaları birbirine sanılandan daha güçlü şekilde bağlılar. Cassini, halkalar ile gezegenin atmosferini birbirine bağlayan önceden bilinmeyen bir elektrik akımı olduğunu ortaya çıkardı.
  • Bilim insanları gezegene yakın ve enerjik parçacıklardan oluşan yeni bir radyasyon kuşağı keşfettiler. Kuşak aslında en içteki halka ile kesişirken oldukça zayıf olduğu fark edildi.
  • Güneş Sisteminde manyetik alana sahip tüm gezegenlerin tersine Satürn’ün manyetik alan ekseni, dönme ekseni ile aynı hizadadır. Yeni veriler iki eksen arasında 0,0095 dereceden daha küçük açı farkı olduğunu gösterdi. Yerkürenin manyetik alanı ile dönme ekseni arasındaki açı farkı 11 derecedir.
  • Cassini, Satürn’ün manyetik kutuplarının üzerine çıkarak, radyo emisyonların üretildiği alanlara baktı. Böylece evrende radyo dalgası üreten az sayıdaki merkezden gelen ölçümler iki katına çıktı.

Anlaşılan Cassini verileri daha çok bilinmeyene ışık tutacak. Her keşif başka soruları gündeme getiriyor. Cassini verilerinden çıkan sonuçlar Satürn’ün hayallerden de öte bir gezegen olduğunu doğruluyor.

Önerilir...

1 Yorum

  1. sanatsal açıdan görsel açıdan satürn bu kadar güzel her açıdan güzel estetik mükemmel satürn her övgüyü hakkediyor.onun halkaları arasında cassini ile satürn’ü gözlemlemek isterdim tabiki olmaz ama olsa mükemmel olurdu.cassinin gönderdiği fotoğrafları ben çekip göndersem olmazmıydı?cassininin gönderdiği bilgiler bakış açımızı değiştirdi dahada neler olacak olacakgöreceğiz gerçekden çok önemli bilgiler.SELAMLAR.

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d