Cassini Rhea’yı Taradı

Buzlarla kaplı Rhea. (NASA/JPL/SSI)

NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn uydularından Rhea’ya yaptığı yakın uçuşu tamamladı. Araç, uyduya ait görüntüleri 10-11 Ocak 2011 tarihlerinde aldı. Görüntüde gün ışığı altında bir kısmı parlayan bir kısmı gölgede kalan kraterler açık bir şekilde görülüyor. Alınan görüntülerde Rhea dışında diğer uydular ve Satürn halkası da göze çarpıyor.

Görüntülerdeki kraterler Ay’ın eski kraterlerine benziyor. Ancak Satürn’ün Enceladus gibi uydularında da görülen erken zamanda oluşmuş düz hatlarda göze çarpıyor.

Rhea’ya yapılan yakın uçuşla uydunun ne sıklıkla ve ne kadar büyüklükte meteorlar ile çarpıştığını da ortaya çıkarıyor. Bilim insanları bunun anlaşılabilmesi için araçtaki kozmik toz inceleme aleti ile radyo ve plazma dalga bilimsel aletinden gelen verileri değerlendiriyor. Böylece Satürn Sistemi’nin dışından gelen nesnelerin halkaları ne ölçüde etkilediği ve halkaların kaç yaşında olduğu ortaya çıkarılabilecek.

Rhea, üç Satürn uydusu ve bir halka aynı karede. Sol üstte büyük görünen Teths, Rhea’nın hemen üstündeki Dione ve soldaki küçük uydu ise Epimetheus görülüyor. Bunlara ek olarak Dione’nin solunda halka içinde kaldığı için zar zor görülen Prometheus uydusunu görebilecek misiniz bakalım? (NASA/JPL/SSI)

Rhea’nın oksijen ve karbondioksitten oluşmuş çok ince bir atmosferi olduğunu ve uydunun Satürn magnetosferi ile parçacıkları arasında etkileşim halinde olduğunu biliyoruz. İşte Cassini bunun ayrıntılarını ortaya çıkarıyor.

Rhea’daki kraterlerin dışında uzun düz parlak hatlarda dikkat çekiyor. (NASA/JPL/SSI)

Cassini Rhea’ya yakın uçuşu sırasında uydunun 69 km kadar yakınından geçmeyi başardı.

NASA-JPL

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d