Enceladus’a Yakından Bakış

Cassini uzay aracı Satürn’ün buzlu uydusu Enceladus’un şimdiye kadar ki en ayrıntılı fotoğrafını üretti.

Enceladus_kuzey
14 Ekim’de elde edilen ve Enceladus’un kuzey ucunu gösteren bu fotoğraf sırasında araç uydunun sadece 1839 km uzağından geçti. Aracın elde ettiği verilerin indirilmesi ise sürüyor ( NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute).
Cassini’nin yakın geçiş sırasında görüntülediği bölgenin daha yüksekten alınmış görüntüsü (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute).

Bilim insanları daha önce Voyager araçlarının ilettiği düşük çözünürlüklü görüntülerde Enceladus’un kuzey yarısının kraterlerle kaplı olduğunu düşünmüştü. Ancak Cassini’nin ilettiği yüksek çözünürlüklü fotoğraflar burada kraterlerden ziyade derin bir kanyonun daha fazla ilgi çektiği görüldü. Bölgede gözlenen kılcal çatlak şeklindeki yapılara uydunun her yerinde rastlanıyor.

Cassini 28 Ekim’de Enceladus’un güney kutbunun sadece 49 km yakınından geçecek. Böylece uydunun çatlaklarını daha yakından inceleme fırsatı bulacak. Bilim insanları uydunun buzlu yüzeyinin altındaki okyanusta yaşam olabileceği üzerinde duruyor. Bu yakın geçişle yaşam olasılığına yönelik önemli verilere ulaşılabilir.

6000 km uzaktan Enceladus (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute).

Aracın bundan sonraki yakın geçişi ise 19 Aralık’ta gerçekleşecek. Araç bu tarihte Enceladus’un 4999 km yakınından geçerek uydu yüzeyinden gelen ısı miktarını ölçmeye çalışacak.

Cassini

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d