Güneş Patlaması Sonucunda Oluşan Gösteri

Üç gün önce Güneş’te patlak veren CME, 1 Ekim 2012’de Kanada-Whitehorse Yukon’da kutup ışıklarına neden oldu. (Fotoğraf: Joseph Bradley)

27 Eylül 2012’de gerçekleşen güneş patlamasının ardından Dünya’ya 30 Eylül 2012’de ulaşan parçacıklar, görüntüdeki gibi güzel bir görüntüye neden oldu.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Derneği (NOAA) tarafından fırtınalar G1 ile G5 arasında sınıflandırılıyor. Bu fırtına ise G3 yani orta şiddetteydi.

Güneş’te Eylül sonunda gerçekleşen patlama. (SOHO/ESA & NASA)

 

Güneş 27 Eylül 2012’de Dünya’ya doğru koronal kütle atımı (CME) gerçekleştirdi. Uydu ve yer elektronik sistemlerini etkileyen CME,  Dünya’ya milyarlarca tonluk parçacık taşır. NASA bu CME’lerin saniyede yaklaşık 700 km’lik hızla Dünya’ya 29 Eylül’de ulaşacağını hesaplamıştı.

Bu hıza sahip CME’ler genellikle iyi huyludur. Geçmişte de benzer CME’ler kutuplara yakın bölgelerde kutup ışıklarına (aurora) neden olmuş, GPS ya da uydu tabanlı iletişim sistemleri ile elektrik kesintilerine neden olmamıştı.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d