Bu ilgi çekici görüntü, ESA’nın 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına doğru toplamda 10 yıl sürecek yolculuğu sırasında asteroit kuşağı cisimlerinden Lutetia’ya ait.
Rosetta 10 Temmuz 2010’da bu yaşlı kayalığın yakınından geçti. Uzay aracı üzerindeki yüksek çözünürlüklü optik bölge ve kızılötesi görüntüleme sistemi olarak bilinen OSIRIS ile cismin yüzlerce fotoğrafı çekildi, yüzeydeki sıcaklık dağılımını gösteren harita elde edildi. Rosetta aracı bu görüntüyü elde ederken Lutatia’dan sadece 3170 km uzaklıktaydı.
Rosetta’nın bu yakın uçuşu yardımıyla gökbilimciler asteroitin yüzeyindeki çarpma kraterlerini, kütle ve hacim değerleri ile yoğunluğunu ölçerek yüzeyin jeolojik özelliklerini ortaya çıkarmayı başardılar. Bu ölçümlere göre Lutetia Güneş Sistemi’nin erken döneminde yani 4 milyar yıldan biraz daha fazla zaman önce oluştuğu belirlendi.
Rosetta 2008 yılında da Steins asterotinin yakınından geçmişti.
2004 yılında fırlatılan Rosetta uzayda geçirdiği 10 yılın ardından Ağustos 2014’te yani önümüzdeki ay hedefindeki kuyrukluyıldızla buluşacak. Araç böylece yakından kuyrukluyıldızı izleyerek, yüzey yapısını, toz ve gaz dağılımını izleyerek Güneş çevresinde bir yıllık süre içinde kuyruğundaki değişimleri gözleyecek.
Görüntü telif hakkı: ESA 2010 MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA