Samanyolu yakın komşusu olan cüce gökadalardaki yıldız oluşum gazlarını çaldığı ortaya çıktı. Green Bank Teleskopu’nu (GBT) kullanan gökbilimciler Samanyolu kenarındaki cüce küresel gökadaların neden gaz fakiri olduğunu ortaya çıkardı: Suçlu Samanyolu.
Radyo gözlemleri açısından şimdiye kadar yapılmış en hassas gözlemlerin sonucunda gökadamıza komşu cüce gökadaların hidrojen gazı fakiri olduğu belirlendi. Hidrojen gazı, yeni yıldız oluşumlarında gerekli en önemli, olmazsa olmaz bir maddedir.
Samanyolu aslında birbirine kütle çekimi kuvvetiyle bağlı küçük gökadalar topluluğudur. Devasa kütlesi nedeniyle oluşturduğu kütle çekiminin güçlü olması yakınındaki cüce gökadaları etkiler. Bu da cüce gökadaların şekillerinin ve hatta kimyasal düzenlerinin bozulmasına neden olabilir.
Önceki çalışmalarda cüce gökadalardaki hidrojen deposunun yıldız oluşumları için önemli olduğunu gösterdi. Ancak şimdiye kadar cüce gökadalardaki bu gazın dışarı kaçtığıyla yapılan gözlemler yeterli değildi.
Dünya’nın en büyük tam yönetilebilir radyo teleskopu olan GBT ile diğer dev teleskopların güçleri birleştirilerek Samanyolu etrafındaki cüce gökadaların küçük miktarlarda hidrojene sahip oldukları görüldü.
Samanyolu gibi olgun gökadalarda yıldız oluşum maddeleri genellikle merkezdeki süper kütleli karadeliğin yaydığı güçlü jetler nedeniyle dağılırlar. Cüce gökadalarda ise bu tür enerjik olaylara rastlanmaz. Samanyolu’nun yüksek çekim gücü buradaki gazı kendine doğru çekebilir.
Araştırmacılar gaz yoğunluğunun galaktik diskten halo denilen çekim sınırı içerisinde yüksek olduğuna inanıyor. Bu bölgede cüce gökadaların saatte 1,6 milyon kilometrelik yörünge hızlarının oluşturduğu basınç sürüklenen hidrojen gazının izlerini ortaya çıkarıyor. Samanyolu komşularından kopan bu gazı kendine çekmektedir.
Böylece Samanyolu çevresindeki kaotik durum bu çalışmayla ortaya çıkarılmış oldu.