Fırıldak Gökadası’nın bu görüntüsü, Avrupa Uzay Ajansına (ESA) ait XMM-Newton Uzay Teleskopu’nun morötesi dalga boyunda oluşturuldu.
Büyükayı takımyıldızındaki bulunan diğer adıyla M101 gökadası, 21 milyon ışık yılı uzaktadır. Samanyolu’nun iki katı büyüklüğündeki gökada, 170.000 ışık yılı çapında olup en az 1 trilyon yıldıza sahiptir. Bunların yaklaşık 1 milyarı güneş benzeri yıldız olabilir.
Görünür ışık dalga boyunda alınan görüntülerle görmeye alışık olduğumuz Fırıldak Gökadasını bu sefer morötesi dalga boyunda görüyoruz. Morötesi ışık altında sarmal kollardaki kütleli, sıcak genç yıldızların şekil verdiği gruplar kendini gösteriyor.
Uzak bir gökadadaki en fazla birkaç milyon yıl yaşayan en büyük yıldızın yaydığı morötesi ışıma ile yıldız oluşum sürecinin ne boyutta olduğu anlaşılır ki, M101 oldukça hareketli bir gökada olduğu buna göre çok açıktır.
Gökadada 1909 ve 2011 yılları arasında dört süpernova patlaması kaydedilmiştir.
Fırıldak Gökada’nın sarmal kolları her ne kadar simetrik görünmese de, bunların bir kısmı merkeze sıkıca bağlıdır. Zayıf bağlı kollar muhtemelen diğer yönlerde gökadaya uygulanan kuvvetin etkisi altındadır.
XMM-Newton Uzay Teleskopu bu görüntüyü kırmızı, mavi ve yeşil filtrelerle elde etti.