Samanyolu’ndaki Parlak İplikler

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Herschel uzay gözlemevinden alınan bu görüntüler Samanyolu’ndaki gaz ve tozdan oluşan büyük ipliksi yapıların gökadamız içinde nasıl dağıldığını ortaya koyuyor.

G49 ipliksi
Herschel ile gözlenen bu ipliksi yapı G49 olarak bilinmektedir. İpliksi 80.000 güneş kütlesinde olup 280 ışık yılı uzunluğundadır. 18.000 ışık yılı uzaklıktaki yapı -252 C derece sıcaklığa sahiptir (ESA/Herschel/PACS/SPIRE/Ke Wang).

Yoğun ve soğuk olan gaz ve tozun oluşturduğu uzun ve zayıflamış ipler bükülerek karmaşık şekiller oluşturmaktadır. Bunların başlangıcındaki parlak yığın ise küresel bir görünüm içindedir.

G47 ipliksi yapısı 20.000 güneş kütlesinde olup 250 ışık yılın uzunluğundadır. Yapı 14.000 ışık yılı uzaklıktadır ve -256 C derece sıcaklığındadır (ESA/Herschel/PACS/SPIRE/Ke Wang).

On ile bin Güneş kütlesindeki kütleler gökadanın gözlenen en önemli ipliksileri arasındadır. Herschel’in Samanyolu’ndaki yakın yıldız bölgelerindeki çok büyük ölçeklerde gözlediği ipliksi yapıların çoğu 10 ışık yılı genişlikte ve 100 ışık yılından daha uzundur.

Kozmik harman içindeki toz Herschel’in uzak kızılötesi ve milimetre-milimetre altı dalga boyundaki gözlerinde parlar. Görüntülerdeki kırmızı renk soğuk ve yoğun kısımlar sarı ile renklendirilmiştir.

-256 C derece sıcaklığındaki G64 ipliksi yapı 12.000 ışık yılı uzaktadır. Yapı 5000 güneş kütlesindedir ve 170 ışık yılı uzunluktadır (ESA/Herschel/PACS/SPIRE/Ke Wang).

İpliksilerin toplandığı parlak küresel kümeler ise yeni yıldız oluşumunu sağlayan tohumlardır. İpliksiler boyunca gözlenen mavi ve mor parlamalar ise yeni doğan yıldızların yaydığı şiddetli ışımaları göstermektedir.

Herschel’den önce sadece iki dev ipliksi biliniyordu. Şimdi ise Samanyolu’nun sarmal kollarını saran birkaç yeni yapı ortaya çıkarıldı. Bunların birleşerek büyük parlak kümeler oluşturup yıldız doğumlarını sağlayan ilk yapılar olduğuna inanılıyor.

ESA

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d