Güneş Kuyruklu Yıldız Çalmış

Levinson’a göre Avcı yıldız oluşum bölgesinde yeni oluşan yıldızlar birbirlerinden kuyruklu yıldız çalıyor olabilir. Ayrıntı için görüntüye tıklayınız.

Gökyüzünde yanan kuyruğuyla merakla izlenen kuyrukluyıldız aslında başka bir yıldızdan çalınmış olabilir. Bu sonuç, Southwest (Güneybatı) Araştırma Enstitüsü’ndeki (SWRI) araştırmacıların geliştirdikleri bir bilgisayar benzetimiyle elde edildi.

SWRI’dan Hal Levison: “Elde ettiğimiz sonuçlara göre Güneş komşu yıldızların kuyruklu yıldızlarını çalıyor. Güneş Sistemimizin son bölgesi Oort Bulutu’ndaki kuyruklu yıldızların  birçoğunun sisteme bu şekilde geldiğini düşünüyoruz” diyor ve ekliyor:

“Yıldızlar kümelerin içinde yaşar. Güneş diğer yıldızları da oluşturan gaz bulutu içinde doğdu. Doğum sırasında da yıldızlar arasındaki kütle çekimi nedeniyle kuyruklu yıldızları çekti.”

1 GB’nin Dünya-Güneşi arası uzaklık ya da 150 milyon km olduğunu hatırlatalım. Buna göre Oort Bulutu Güneş’ten 10 000 GB kadar öteye uzanıyor.

“Hırsız” modeline göre yıldızlar kendilerine daha yakın olan kuyruklu yıldızları kaptılar. Güneş’in Oort Bulutu’nda da bu nedenle çok sayıda kuyruklu yıldız bulunmaktadır.

Oort Bulutu Plüton’un çok ötesinde Güneş’e bağlı olarak dönen özellikle kuyruklu yıldızların bulunduğu çok büyük bir yapıdır. Bazen İç Güneş Sistemi’ne gelen kuyruklu yıldızların böylesi bir bölgeden geldiğini ilk kez 20. yüzyılın ortalarında Hollandalı gökbilimci Jan Oort düşünmüştü. Gökbilimciler hiçbir zaman doğrudan gözlem yapamadıkları Oort Bulutu’ndan uzun dönemli olan Halley gibi kuyruklu yıldızların geldiğine inanırlar.

Hartley 2 kuyruklu yıldızı da çalıntı olabilir mi?

Boyutları 1-2 km kadar olabilen kuyruklu yıldızların sayısını ise tahmin etmek zor. Bununla beraber Levison Oort Bulutu’ndaki kuyruklu yıldız sayısının 400 milyardan fazla olduğunu düşünüyor. Bunların yalnızca 6 milyarı Güneş’e ait olanlar.

“Bunların çok tuhaf yörüngeleri vardır. Güneş’ten oldukça uzak ve son derece farklı yörüngeleri nedeniyle bunların Güneş çevresinde doğduğunu düşünemeyiz. Bunlar başka yıldızlarda doğup yörüngeleri gereği Güneş Sistemi’ne girip burada kalmış olmalılar.”

“Kuyruklu yıldızlar bize Güneş’in ve diğer yıldızların tarihi hakkında bilgi verirler. Böylece diğer yıldızların oluşumunu da anlayabiliriz.”

Kaynak: NASA-Science News

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d