Kuyruklu yıldızlar Güneş’in, gezegen ve uydularının oluşumundan kalan kalıntılardır. Bir araştırma ekibi bir kuyruklu yıldızda ilk kez karmaşık organik molekül tanımlamayı başardı. Çalışma Nature Communications’ta …
kuyruklu yıldız
Dokuzuncu Gezegen Aslında Bir Karadelik mi?
Harvard Üniversitesi bilim insanları Karadelik Girişimi (BHI) adını verdikleri yeni bir yöntemle Dokuzuncu gezegen sorununu çözmeyi amaçlıyor. Buna göre aslında cismin gezegen değil, oluşum aşamasında …
Uzaydaki Kum Fırtınaları
Manchester Üniversitesi’ndeki gökbilimciler yıldızların ölümüne neden olan süper rüzgârların sırrını çözdüklerine inanıyorlar.
Ekip bu çalışma için ölmekte olan yıldızların atmosferlerini Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Şili’deki Çok Büyük Teleskopu (VLT) ile gözledi.
İkizler Göktaşı Yağmuru Başladı
Gökyüzünün görsel şölenleri arasında kendine 1. sırayı alan göktaşı yağmurlarından birini daha 2011’in bu son günlerinde izleyebileceğiz. İkizler Takımyıldızı (Gemini) bölgesinden gelir gibi görünen bu göktaşları yılın en iyi 2. göktaşı yağmurudur. Bu akşam gözünüz yukarıda olsun.
Swift ve Hubble Asteroit Enkazında
Geçtiğimiz yıl gökbilimciler Scheila adlı bir asteroitin kısa bir süreliğine parlaklığını birden arttırdığına keşfetti. NASA’nın Swift ve Hubble teleskopları verilerine göre bunun nedeni Scheila’ya çarpan küçük bir asteroit. Araştırmacılar çarpışma sonucunda 660 000 tondan fazla tozun atıldığını hesapladı.
Bu Teleskopun Gözleri Kuiper’de
Güneş Sistemi’nin gözden uzak Neptün ötesi bölge tüm gizemini koruyor. Kuiper Kuşağı olarak bilinen bölgede ön planda görünenler ise Pluto, Eris, Makemake ve Haumea cüce gezegenleri. Bölgede aynı zamanda binlerce küçük buz parçaları da bulunuyor.
Şimdi yeni bir teleskop Kuiper Kuşağı’nın derinliklerinde yatan cisimleri gün ışığına çıkarmaya başladı.
Güneş Kuyruklu Yıldız Çalmış
Gökyüzünde yanan kuyruğuyla merakla izlenen kuyrukluyıldız aslında başka bir yıldızdan çalınmış olabilir. Bu sonuç, Southwest (Güneybatı) Araştırma Enstitüsü’ndeki (SWRI) araştırmacıların geliştirdikleri bir bilgisayar benzetimiyle elde edildi. Bu nesneler Güneş Sisteminin son kısmı olan Oort Bulutu’nda yer alıyor.
EPOXI Hartley 2’de Ne Buldu?
Bilim insanları EPOXI aracı ile Hartley 2 kuyruklu yıldızında görülen jetlerin kaynağının yüzeydeki toz ve gaz olduğunu belirledi. Görüntüler NASA ve diğer bilim insanlarınca incelenmeye devam ediyor.
Şekli fıstığa benzetilen Hartley 2 kuyruklu yıldızından fırlayan buz parçacıklarının büyüklükleri golf topu ile basketbol topu arasında değişiyor.
Bazı Kuyrukluyıldızların Kökeni Komşu Yıldızlarmış
Halley, Hale-Bopp ve son günlerde gündem de olan McNaught başta olmak üzere kuyrukluyıldızların kökeninin diğer yıldızlar olabileceği ortaya çıktı. Çalışma Kolorado’dada bulunan Southwest Araştırma Enstitüsü önderliğinde uluslar arası bir ekip ile gerçekleştirildi.
Leonid Göktaşı Yağmuru Başladı
1533 Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızının kalıntılarından oluşan Leonid göktaşı yağmuru şöleni bugün başladı. Göktaşı yağmuru yarın yani 17 Kasım’da zirveye ulaşacak. Açık bir gökyüzünde ve ışık kirliliğinden arınmış bir yerde, saatte 25-30 dolayında ‘yıldız kayması’ izleyebileceksiniz. Göktaşı yağmuru 22:00 gibi kuzeybatıda, Mars’tan hemen sonra doğacak olan Aslan Takımyıldızı ile başlayacak. Kuyrukluyıldız kalıntıları dünyaya saatte 230 bin km gibi yüksek bir hızla çarpacak.