67P kuyrukluyıldızı Güneş’e en yakın konuma ulaştığında yüzeyinde maksimum hareketlilik bekleniyor. Uzay aracından sorumlu bilim ekibi bu önemli olay için geri sayımı başlattı. Rosetta uydusu …
ISON
ISON’a Ne Oldu?
Gökbilimciler ISON gibi uzun kuyrukluyıldızları sıcak olarak bilir. Bu cisimler güneş ısısını aldıkları için oluşan uzun kuyruklarıyla tarih boyunca gökyüzünde çıplak gözle izlenmiştir. Sıcak olmasına …
ISON’un Çeyreği Hayatta…
Dün Güneş’e kızıp ‘Ne yaptın sen?’ tepkisini vermiştim. Anlaşılan Güneş bundan ‘alınmış’ olacak ki ISON’u serbest bıraktı. Gerçi kuyrukluyıldız artık ‘yüzyılın kuyrukluyıldızı’ ünvanını kaybetti. Çünkü …
Güneş!! Ne Yaptın Sen?
Bitti. Herşey bitti. İlgi çekici gösteri ikinci perde açılmadan sona erdi. Ne yaptın Güneş sen? Tüm umutlarımızı tükettin. Elveda ISON. ISON sadece yeryüzündeki amatör ya …
Merkür’de İki Kuyrukluyıldız Resitali
Şimdi okuyacağınız olayın olasılığı ne kadar olabilir? 18 ve 19 Kasım’da Merkür yakınından iki kuyrukluyıldız geçecek. NASA’nın MESSENGER uzay aracı bilim ekibinden John Hopkins Üniversitesi …
Dayan ISON
28 Kasım’da hayatta kalma mücadelesinin sonucu belli olacak olan ISON Dünya yörüngesini geçerek Güneş’e doğru hızla ilerliyor. Kuyrukluyıldız tahmincileri yanıltan bir parlaklıkta olsa da gözlemevlerine …
Spitzer’den Ayrıntılı ISON Gözlemi
NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu iç güneş sistemine geçmeye hazırlanan ISON kuyrukluyıldızından güçlü karbondioksit çıkışları gözledi. Spitzer’in Kızılötesi Kamera Dizisi ile 13 Haziran’da elde edilen görüntülerde …
ISON Tehlikeli Bölgeye Giriyor
Güneş Sistemi’nde br kuyrukluyıldızın yolculuğu tehlikelerle doludur. Güneş’ten gelen dev yığınlar kuyrukluyıldızı etkileyebilir onu parçalayabilir. Bu kuyrukluyıldız henüz Mars’a bile ulaşmadan yaklaşık 370 milyon kilometre …
Swift’in Gözü ISON’da
Yüzyılın kuyrukluyıldızı olarak tanımlanan ISON iç Güneş Sistemiş’ne doğru hızla yol alıyor. son 50 yılın en parlak kuyrukluyıldızı olacak ISON’u gökbilimcilerde büyük bir merak ve ilgiyle izliyor. Bunun için uzay teleskoplarından Swift’i kullanmaya başladılar. ISON 26 Aralık 2013’de Dünya’nın yakınından geçecek.
ISON Geliyor
Yaklaşık bir yıl sonra C/2012 S1 (ISON) yaşayan herkesin büyük bir olasılıkla göreceği en parlak kuyrukluyıldız olacak. Ne kadar parlak olacağı ise gökbilimciler arasında bir tartışma konusu. Tahminlere göre ISON 2013 yılının Kasım ayı sonunda Güneş’e 1,8 milyon km kadar yaklaşacak.